POLOŽENA KOBILICA

U Brodosplitu počela gradnja polarnog kruzera za američkog naručitelja

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2019 12:25
  • Objavljeno 10.06.2019 u 12:24
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Kobilica za tehnološki napredan brod za polarne ekspedicije položena je u ponedjeljak u Brodosplitu, a taj brod koji se gradi u splitskom brodogradilištu nosit ​će ​ime Ultramarin i ugovoren je za američkoga naručitelja Quark Expeditions​

Vrijednost broda koji bi trebao biti dovršen 2020. godine je poslovna tajna​.

Riječ je o modernom brodu za polarne ekspedicije dužine 128 i širine 21,5 metara i težine 13.500 bruto tona. Na brodu će biti dva helidroma te 20 brzih gumenih čamaca. Četiri glavna elektro i dizel motora će mu omogućiti brzinu od 16 čvorova.

Novi brod kombinira vrhunsku tehnologiju i napredne sigurnosne sustave koji će putnicima omogućiti brži silazak s broda i zalaz dublje u polarnu divljinu.

"​Ovo je novi poslovni uspjeh Brodosplita i pozitivan iskorak na tržištu. To će biti prelijep brod koji će moći primiti 196 putnika, o kojima će se brinuti 113 članova posade. Brodosplit ovakvim brodovima definitivno konkurira svjetskom tržištu", kazao je glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić.

Rekao je da Brodosplit posluje pozitivno i ima punu knjigu narudžbi sve do 2022. godine. Istaknuo je kako se izrada serije ophodnih brodova odvija "predviđenom dinamikom".