HOK TRAŽI POMOĆ VLADE

U 2009. zatvoreno više od 7.000 obrta

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 18.01.2010 14:24
  • Objavljeno 18.01.2010 u 14:02
Mato Topić

Mato Topić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

'Ako Vlada prihvati barem deset od 30 antirecesijskih mjera koje je predložila Hrvatska obrtnička komora postoji šansa da se u ovoj godini zaustavi trend zatvaranja obrta i malih poduzeća', istaknuo je Mato Topić, predsjednik HOK-a na tradicionalnom novogodišnjem druženju s novinarima

Uslijed duboke gospodarske krize u 2009. (do 12. prosinca) zatvoreno je više od 7.000 obrta tako da je broj obrtnika pao sa 101.000 na 93.500 tisuće. Da su ostali na snazi propisi o uporabi duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima i neradnoj nedjelji u trgovinama broj zatvorenih obrta bio bi i znatno veći. 'Nažalost, Vlada je prihvatila samo dvije od 30 antirecesijskih mjera koje je HOK predložio još u prosincu 2008. godine', rekao je Topić.

U 2010. naglasak će biti na izradi strategije razvoja obrtništva i afirmaciji ženskog obrtništva. 'Ekonomski institut Zagreba radi analizu razvoja obrtništva u Hrvatskoj sa smjernicama za izradu strategije koja bi trebala biti dovršena tijekom ove godine', rekao je Topić. HOK je 2010. proglasio godinom žena u obrtništvu. Ovom bi inicijativom žene, koje drže svaki treći obrt, trebale dobiti značajniju ulogu u radu HOK-a.

HOK podržava Vladin paket pomoći gospodarstvu, ali za obrtnike je najvažnije pokretanje obrtničke banke s povoljnijim kreditima te smanjivanje parafiskalnih nameta.

Topić je pozvao Vladu da još jednom razmotri i prijedlog da se novi obrti oslobode poreza na dobit u prve tri godine poslovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi