ZANIMLJIVI FINANCIJERI

Tvrtka Sunčice Lalić najveći donator SDP-a

28.11.2011 u 13:37

Bionic
Reading

Tvrtka Unisol Kastelica, čija je suvlasnica i direktorica Sunčica Lalić, najveći je pojedinačni donator SDP-a; stranku Zorana Milanovića pomogla je iznosom od 75.000 kuna, pokazalo je jučer objavljeno financijsko izvješće. HNS-u je donirala jedino tvrtka Orbico Branka Roglića, a HSU i IDS nisu do sada zabilježili nijednu donaciju s domaće biznis scene

Nova tvrtka Sunčice Lalić, bivše manekenke i kasnije poslovne žene koja je zajedno sa suprugom Draganom Juriljem surađivala na turističkim projektima generala Zagorca, SDP-u je donirala 75.000 kuna što je najveći prijavljen iznos među desetak prijavljenih tvrtki. Unisol Kastelica osnovana je u travnju ove godine i registrirana je za energetiku. Među osnivačima su dvije strane kompanije – Unit i Sunrock investment te Jurasi ekskluziv vile, koja je u vlasništvu Sunčice Lalić. Podsjetimo, s nekretnina na energetiku prebacio se i njezin suprug, bivši reprezentativac taekwondoa i ugostitelj Dragan Jurilj, koji je zajedno s bratom Željkom preko tvrtke Geoen od Ine i HEP-a preuzeo projekt gradnje geotermalne elektrane pokraj Bjelovara.

Osim u vezi energetike, o Sunčici Lalić i Draganu Jurilju tportal je pisao u lipnju, jer su zbog potraživanja od 10,5 milijuna kuna gurnuli u stečaj tvrtku Hvar građenje, čiji vlasnik general Zagorec služi zatvorsku kaznu zbog pronevjere državnih dragulja. Tportal je pokušao kontaktirati sa Sunčicom Lalić u vezi donacije SDP-u, ali nismo do nje uspjeli doći.

Druga po veličini donacija SDP-u iznosi 50.000 kuna i uplatila ju je osječka Karolina, tvornica keksa koju je preuzeo zagrebački Kraš, čiji je dioničar i direktor Nadan Vidošević, šef HGK i predsjednički kandidat na prošlim izborima. Manje iznose, tridesetak tisuća kuna SDP-u donirale su tvrtke Facies, Ipenex i KSO gradnja i po desetak tisuća kuna pojedinačno su uplatile tvrtke Robotech i Asseco SEE.

Privatni sektor nevoljko je vadio novčanike na ovim izborima, barem kada je u pitanju Kukuriku koalicija; od osam i pol milijuna koliko su potrošili za promociju, kroz donacije pravnih osoba dobili su tek oko 340.000 kuna. Za promociju od početka godine do 25. studenog SDP je potrošio 5,4 milijuna kuna, a putem donacija pravnih i fizičkih osoba Milanovićeva stranka primila je 369.000 kuna (tvrtke 320.550 kuna i građani 48.500 kuna).

Što se tiče HNS-ovih donacija, donirala mu je jedna jedina tvrtka, i to Orbico Branka Roglića sa skromnih 20.000 kuna, no zato je od fizičkih osoba primio 285.500 kuna; redom su im donirali čelnici stranke. HSU i IDS nisu imali donacija.