HOĆE LI PRODAVATI ODLIKOVANJA?

Sunčica Lalić bacila Zagorca u stečaj

11.06.2010 u 10:04

Bionic
Reading

Dok država ovih dana rasprodaje zagrebačke stanove i poslovne prostore umirovljenog generala Vladimira Zagorca koji izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog pronevjere državnih dragulja, njegovi bivši poslovni partneri Sunčica Lalić i Dragan Jurilj bacili su u stečaj njegovu tvrtku Hvar građenje od koje potražuju 10,5 milijuna kuna, doznaje tportal

Riječ je o tvrtki preko koje je Zagorec svojedobno kreditom austrijske Hypo Alpe Adria banke za 56,2 milijuna kuna kupio 175.257 četvornih metara zemljišta za gradnju luksuznog turističkog naselja u hvarskoj uvali

Veli Dolac. No ta gradnja zbog procesa protiv Zagorca i izbijanja afere Hypo nije realizirana, a Hvar građenje nagomilalo je do ove godine 17 milijuna kuna gubitka.

Trgovački sud u Zagrebu je prošlog tjedna imenovao stečajnu upraviteljicu i objavio otvaranje stečajnog postupka nad Hvar građenjem, nakon što je još sredinom travnja na prijedlog tvrtke Adriatic Coast Development, u vlasništvu supružnika Lalić-Jurilj, bio pokrenut prethodni stečajni postupak.

'Potvrđujemo da je društvo Adriatic Coast Development, temeljem dospjelih potraživanja koje ima prema društvu Hvar građenje, bilo prisiljeno pokrenuti stečajni postupak, nakon čega je Trgovački sud 1. lipnja donio rješenje o otvaranju stečaja. Naše potraživanje prema tvrtki Hvar građenje iznosi 10.491.781 kunu', kratko je na upit tportala odgovorila Sunčica Lalić, dodavši da više od toga zasad nije u mogućnosti komentirati jer je u tijeku sudski postupak vezan uz njihova potraživanja.

Trgovački sud pozvao je sve vjerovnike Hvar građenja da u roku od mjesec dana prijave svoje tražbine stečajnoj upraviteljici Branki Malbašić, a ročište vjerovnika, na temelju kojeg će se odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka, zakazano je za 21. rujna. Umjesto tvrtke zagrebačkog para, na tom bi se ročištu kao najveći vjerovnik trebala pojaviti upravo Hypo banka, koja ima hipoteku na kupljeno zemljište i kojoj je, prema financijskom izvješću Hvar građenja, ta tvrtka koncem 2009. dugovala 85,1 milijun kuna.

'Ne mora biti da su sva potraživanja zapisana u bilanci pa se najprije mora održati ispitno ročište na koje se pozivaju vjerovnici. Ukoliko to bude klasični stečaj, Hypo banka ima hipoteku na zemljište, a onaj tko ima hipoteku prvi se namiruje prodajom nekretnine. No vidjet ćemo što će reći vjerovnici', kaže stečajna upraviteljica Branka Malbašić, koja primjećuje da se nigdje u dokumentaciji tvrtke ne pojavljuje ime generala Zagorca.

Dok su Zagorčeve zagrebačke nekretnine, prema procjenama medija, vrijedne oko 15 milijuna kuna pa se država, koja za pronevjerene dragulje potražuje 53 milijuna kuna, njihovom rasprodajom neće moći u potpunosti naplatiti, ostale su netaknute njegove mnogobrojne tvrtke koje raspolažu višestruko vrednijim nekretninama, ali su registrirane na inozemne kompanije. Kao vlasnik Hvar građenja registrirana je tako lihtenštajnska kompanija Sambuca, a direktor joj je Zagorčev najbliži suradnik RomanBinder, koji upravlja i drugim njegovim tvrtkama.

Zagrebačka manekenka Sunčica Lalić i bivši prvak u taekwondou Dragan Jurilj su prvi put progovorili o svojim poslovnim vezama sa Zagorcem prije tri godine, u vrijeme kada je protiv umirovljenog generala bila pokrenuta istraga. Tada su ispričali da se njihova tvrtka bavi razvojem turističkih projekata na obali u koje je Zagorec ušao sa svojim tvrtkama Hvar građenje i Dubrovačke vile, no da je, nakon što je njegov pokrovitelj Günther Striedinger smijenjen iz uprave Hypo banke, počeo kasniti s plaćanjem. Prije samog pokretanja stečaja nad Hvar građenjem pokušavali su se više puta nagoditi, a nenaplaćenih potraživanja imaju i prema Dubrovačkim vilama. Ta je tvrtka, također kreditom Hypo banke, za 99 milijuna kuna kupila zemljište u Dubrovniku, a danas je i ona u milijunskim gubicima.

Hypo banka, koju je Republika Austrija lani nacionalizirala te pokrenula istragu zbog sumnjivih kredita koji su je doveli do propasti, nedavno je prijavila Zagorca te bivše predsjednike uprave banke Wolfganga Kulterera, Güntera Striedingera i Josefa Kirchera zbog sumnje u pranje novca upravo preko tvrtke Hvar građenje. Ispostavilo se da je, nakon što je ta tvrtka 2005. godine dobila kredit za projekt na Hvaru, lihtenštajnska tvrtka Sambuca, koja je registrirana kao njen vlasnik, uskoro bila prodana tvrtki Espada, čiji su osnivači Striedinger i njegov šurjak Hermann Gabriel, također Hypov zaposlenik.