ricardo

Tvrtka iz Baranje nudi plaće i do 15 tisuća kuna, ali radnika nema ni za lijek: Plaće su daleko iznad minimalca, ali i drugi imaju sličnih problema

28.08.2021 u 12:52

Bionic
Reading

'Imamo 265 registriranih voznih jedinica, a da nam ovog trenutka dođe i 100 vozača, za sve njih bilo bi posla. Samo to vam je dovoljan pokazatelj kakav problem imamo.', kaže Milan Vrdoljak, vlasnik i predsjednik Uprave Ricarda, tvrtke u sektoru cestovnog prijevoza čije je sjedište u baranjskoj Dardi

Vlasnik Ricarda i predsjednik Uprave ove tvrtke Milan Vrdoljak ističe kako nedostatak kvalificirane radne snage nije nastao preko noći, niti se tako može riješiti.

'Znam da oko zanimanja vozača vlada fama da kad sjednu u kabinu nema ih doma mjesec dana, ali nama nedostaju i vozači koji obavljaju loko dostavu, s radnim vremenom od 7 do 15 sati. A mislim pritom da su u ovoj grani korektne plaće, u našoj tvrtki su u rasponu od sedam, pa i više od 15 tisuća kuna. Dakle, to je daleko ispod minimalca. No, mislim da sličnih problema ima i u drugim strukama', kaže Vrdoljak, piše Glas Slavonije.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić objašnjava kako mlade ljude treba usmjeravati već od samog upisa u srednju školu prema sigurnim radnim mjestima koja su kvalitetno i dobro plaćena i koja su na području Slavonije i Baranje

'Bitno je te osobe osvijestiti kako i na koji način odlučiti se za zanimanja koja u budućnosti postaju deficitarna. Ona nam čine problem, jer domaće tvrtke koje bi se mogle jače gospodarski i tržišno pozicionirati ne uspijevaju, jer nemaju dovoljan broj radnika za određene poslove. Uvozimo radnu snagu, dok s druge strane na našem županijskom Zavodu za zapošljavanje imamo 14 tisuća nezaposlenih koji ili nemaju kvalifikaciju ili nisu zainteresirani za prekvalifikaciju', ukazao je Anušić prilikom posjeta tvrtki Ricardo.

Ricardo je još 2015. godine počeo surađivati sa srednim prometnim školama u Osijeku i Belom Manastiru. No, ni stipendiranje kao i osiguranje prakse, nije dalo priželjkivane rezultate. 

'Kad mladi završe to zanimanje, postavlja se pitanje žele li oni to zanimanje doista i raditi. Za neke od njih motiv je bio samo taj da dođu do "B" i "C" kategorije, odnosno dozvole, ali ne i da doista rade taj posao', požalio se Vrdoljak.

Tvrtka Ricardo započela je i s izgradnjom nove stanice za tehnički pregled u Bilju. U investiciju su krenuli 2017., ali su je morali zaustaviti. Očekuju kako će do kraja godine biti stanica i otvorena.