ČEKA SE PROCJENA ŠTETE

Turska nakon potresa zaustavila dotok sirove nafte u svoj izvozni terminal na Sredozemnom moru

07.02.2023 u 09:11

Bionic
Reading

Turska je zbog snažnog potresa magnitude 7,8 po Richteru, koji je pogodio tu zemlju u ponedjeljak, radi opreza zaustavila dotok sirove nafte u svoj izvozni terminal Ceyhan na obali Sredozemnog mora, kažu dužnosnici

Brodska agencija Tribeca izvijestila je da će terminal u Ceyhanu koji izvozi azerbejdžansku sirovu naftu biti zatvoren do srijede, sve do procjene štete. Azerbajdžan koristi tursku luku Ceyhan kao svoje glavno središte za izvoz sirove nafte, s protokom od oko 650.000 barela dnevno.

Iz Azerbejdžana su izvijestili da je otkriveno 'malo' curenje nafte u Ceyhanu, što je dovelo do zaustavljanja operacija. Izvor upoznat s azerbejdžanskim tokovima rekao je da postoji dovoljno skladišnih kapaciteta u Ceyhanu i Azerbajdžanu, a drugi izvor je rekao da bi se tokovi mogli i smanjiti ako bude potrebno.

Tri izvora s izravnim saznanjima dodala su da je BTC naftovod (Baku-Tbilisi-Ceyha) neoštećen i da azerbajdžansko skladište u Sangachalu, južno od Bakua, jedino može omogućiti nastavak trenutne razine proizvodnje tijekom četiri dana.

Nakon potresa u ponedjeljak, iračka Kurdistanska regionalna vlada (KRG) zaustavila je protok kroz naftovod kojim upravlja, a koji vodi od iračkih sjevernih polja Kirkuka do Ceyhana, priopćilo je regionalno ministarstvo prirodnih resursa. KRG je kroz naftovod pumpao 400.000 barela dnevno, a iračka savezna vlada 75.000 barela, rekao je Reutersu izvor iz naftne industrije. Izvoz nafte nastavit će se nakon što se 'dovrši pažljiva inspekcija naftovoda'.

Većina proizvođača nafte uzvodno ima nekoliko dana skladišnog kapaciteta, tako da bi se proizvodnja KRG-a trebala nastaviti u bliskoj budućnosti, dodao je izvor iz naftne industrije.

Terminal Ceyhan u istočnom Sredozemlju udaljen je nekih 155 km od područja potresa magnitude 7,8 koji je rano u ponedjeljak pogodio južnu Tursku i sjeverozapadnu Siriju, ubivši više od 4800 ljudi usred urušavanja zgrada. Bio je to najgori potres koji je pogodio Tursku u ovom stoljeću, a rano poslijepodne uslijedio je još jedan snažan potres magnitude 7,7.

Turski državni operater plinovoda BOTAS priopćio je da je dotok prirodnog plina zaustavljen u pokrajinama Gaziantep, Hatay i Kahramanmaras i nekim drugim dijelovima zbog oštećenja plinovoda.