NIKOLINA BRNJAC:

'Turizam je jednako važan i na kontinentu. Želimo biti cjelogodišnja destinacija'

01.06.2023 u 15:22

Bionic
Reading

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u četvrtak kako je turizam jednako važan na kontinentu kao i u jadranskim županijama, a uz novi Zakon o turizmu važnu ulogu u njegovu razvoju imat će i županije

Nakon sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija (HZŽ) Brnjac je kazala kako je u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine prvi puta kao jedan od glavnih ciljeva postavljen razvoj cjelogodišnjeg regionalno razvijenog turizma.

Razgovarali smo o planovima upravljanja, a jedan od zadataka županija bit će sastavljanje liste projekata koji su od značaja za razvoj turističkih destinacija i županija, koji će se formirati prema kriterijima održivosti, zelene i digitalne tranzicije, kazala je Brnjac.

Ističe kako će ti projekti biti značajni u razvoju cjelogodišnjeg i kontinentalnog turizma te kako je s predstavnicima županija razgovarala o svim potencijalnim izvorima financiranja, od Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, višegodišnjeg EU-ova financijskog okvira i državnog proračuna.

Idemo i u smjeru što bolje turističke promocije svih kontinentalnih županija. Zato smo i pokrenuli kampanju 'Doživi domaće', kako bismo se što više kod domaćeg stanovništva, ali i na stranim tržištima, mogli pozicionirati kao cjelogodišnja turistička destinacija, jer to turisti sve više traže, poručila je Brnjac.

  • +4
Turisti u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik HZŽ-a i brodsko-posavski župan Danijel Marušić rekao je kako su župani zadovoljni novim Zakonom o turizmu, jer županijama ostavlja održive resurse i stoga jer se u punom zamahu, na nacionalnoj razini, promovira kontinentalni turizam. To nam puno znači, jer je turizam u kontinentalnim županijama sve važnija grana gospodarstva, dodao je Marušić.

Izvijestio je kako se razgovaralo i o vraćanju većinskog člana školskih odbora županijama, jer su županije osnivači škola, ali nemaju većinu u školskim odborima, što im onemogućava kvalitetno upravljanje takvim ustanovama. Imamo najavu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja da će županije ipak dobiti većinskog člana u školskim odborima, što će dovesti do boljeg i kvaltietnijeg upravljanja obrazovnim sustavom, ocijenio je Marušić.

  • +16
Turisti na Hvaru Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić zadovoljan je što je kontinentalni turizam po prvi put formuliran u zakonu. Ističe kako ta županija već godinama bilježi ozbiljan porast turističkih posjeta, što se ne može uspoređivati s primorskim županijama, ali potvrđuje da se turizam počeo razvijati i na hrvatskom istoku.

Anušić je izvijestio kako je jednoglasno prihvaćena inicijativa Krapinsko-zagorske županije da će župani jedinstveno pomagati Hrvate u Vojvodini, politički te u očuvanju njihove kulture i baštine.