OPTIMISTIČNA NAJAVA

Turističke investicije u 2013. dvostruko veće nego lani

29.01.2013 u 18:28

Bionic
Reading

Vodeće turističke tvrtke u ovoj godini povećat će investicije za 124 posto u odnosu na lani, pokazuje anketa Ministarstva turizma provedena među 25 najvećih turističkih subjekata u Hrvatskoj. Najveći pojedinačni investitor je HUP Zagreb, najviše ulaganja bit će u Istarskoj županiji, a ukupne investicije trebale bi dosegnuti 2,6 milijardi kuna

'Očigledno je da su uvjeti financiranja koje smo dogovorili s HBOR-om investicijski atraktivni te da su kreditne linije s ovakvim kamatnim stopama i ovakvom ročnošću nešto što treba hrvatskom turizmu', rekao je ministar turizma Veljko Ostojić predstavljajući planove suradnje s HBOR-om.

Ostojić: Srđ je nekretninski, a ne turistički projekt

Komentirajući projekt golf na Srđu iznad Dubrovnika, ministar je ponovio svoj već prije iskazani osobni stav da to smatra više nekretninskim nego turističkim projektom, ali i da je po svemu legitiman jer se razvija u skladu s prostornim planovima. Na Srđu se golf dovodi u vezu s nekretninskim biznisom i samo je medij za povećanje vrijednosti nekretnina, smatra Ostojić.

Naglasio je da su i u ovoj godini s HBOR-om dogovoreni posebni kreditni uvjeti s kamatama 2, 3 i 5 posto, a za razliku od lani, kada su pristup povoljnim kreditima imali samo veliki poduzetnici, u ovoj godini u pripremi je i kreditna linija za male i srednje poduzetnike pod jednako povoljnim uvjetima.

Vodećih 25 turističkih tvrtki u ovoj godini investirat će gotovo dvije milijarde kuna, što je 124 posto više nego lani, a 234 posto više nego 2011. godine. Zajedno s ulaganjima javnog sektora koja se procjenjuju na 200 milijuna kuna i ostalim manjim privatnim ulaganjima od 400 milijuna kuna, ukupne investicije turističkog sektora trebale bi u ovoj godini dosegnuti razinu od 2,6 milijardi kuna.

Najveću investiciju, vrijednu 388 milijuna kuna, poduzet će Anđelko Leko, čije tvrtke HUP Zagreb i Hoteli Dubrovačka rivijera planiraju gradnju novih hotela Mlini i Orlando, rekonstrukciju hotela Astarea te uređenje zagrebačkog hotela Sheraton.

U investicijama će prednjačiti Istarska županija u kojoj značajna ulaganja planiraju Istraturist (261 milijun kuna), Maistra (240 milijuna kuna) i Arenaturist (190 milijuna kuna). Među jadranskim županijama, najmanje će se ulagati u Splitsko-dalmatinskoj, u kojoj se očekuju investicije od svega 25,4 milijuna kuna.

Ministar je najavio novi investicijski zamah koji bi trebala donijeti privatizacija preostalih 13 turističkih tvrtki u državnom vlasništvu. U prvom tromjesečju razradit će se modeli privatizacije, a natječaji bi trebali biti provedeni do kraja godine. U iduća dva mjeseca očekuju se natječaji za privatizaciju Kupara kod Dubrovnika te za Pinetu i Saccorgginau u Istri.

'Uz zadržavanje postojećih uvjeta financiranja, uvjeren sam da će primjena diferencirane stope PDV-a te izmjena zakonodavnog okvira, sljedećoj godini donijeti još snažnije investicije. Isto tako, očekujemo da će privatizacija preostalog turističkog portfelja stvoriti pretpostavke za niz dodatnih kvalitetnih investicija u narednim godinama', zaključio je ministar.

Investicije u turizam ove godine duplo više nego lani