ZATVARANJE POGLAVLJA 8

Tržišno natjecanje više nije problem

04.03.2011 u 19:13

Bionic
Reading

Predstavljajući napredak Hrvatske u pregovorima s Europskom unijom, europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding potvrdila je da je zeleno svjetlo programu restrukturiranja Brodosplita ujedno i signal Europske komisije da su ispunjeni kriteriji za zatvaranje poglavlja 8 o tržišnom natjecanju

'Sva poglavlja, osim poglavlja o pravosuđu zatvorena su odnosno čekaju službeno zatvaranje i s njima više nema nikakvih problema. Među njima je riješeno i poglavlje 8, o tržišnom natjecanju', rekla je Reding, iz čega se može zaključiti da će pozitivno mišljenje nakon Brodosplita i Uljanika, dobiti i ostala brodogradilišta - 3. Maj, Kraljevica i Brodotrogir.

Rješavanje pitanja brodogradnje bio je ključan uvjet za zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju, jer državne potpore kakve je Hrvatska osiguravala brodogradilištima nisu dopuštene u Europskoj uniji.

Da bi brodogradilišta mogla prilagoditi tržišnom poslovanju, Hrvatska se, u dogovoru s Europskom komisijom, odlučila na preustroj brodogradilišta kroz privatizaciju. U dva kruga privatizacije iskristalizirala su se dva ponuđača, samoborska tvrtka DIV i Jadranska ulaganja u vlasništvu Danka Končara.

Nakon zaključenih natječaja, ponuditelji su poslali u Bruxelles svoje planove za restrukturiranje brodogradilišta na ocjenu Europskoj komisiji. U proteklih nekoliko mjeseci ti planovi su višekratno korigirani i dopunjavanju prema instrukcijama iz Bruxellesa.

S najvećim nestrpljenjem očekivala se ocjena plana za Brodosplit jer je zabrana ugovaranja gradnje novih brodova dovela do osjetnog smanjenja poslovnih aktivnosti u splitskom škveru. Nakon pozitivnog raspleta slučaja Brodosplita i poruke Vivian Reding, idućih dana s pravom se mogu očekivati zelena svjetla i za ostala tri brodogradilišta koja bi trebala pripasti Danku Končaru.

Na pozitivnu ocjenu Europske komisije za poglavlje o tržišnom natjecanju značajan utjecaj ima i napredak u radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je novim zakonom dobila veće ovlasti za izricanje kazni i provedbu tzv. pokajničkog programa. Time je pojačan preventivni učinak Agencije i njezina provedbena politika, posebno u borbi protiv kartela.

Važan doprinos zatvaranju poglavlja o tržišnom natjecanju donosi i napredak u kontroli dodjele državnih potpora. Prema posljednjem izvještaju AZTN-a, nastavljen je pozitivan trend smanjenja državnih potpora osobito industriji i uslužnim djelatnostima.

Jedan od posljednjih 'kamena spoticanja' bio je i Zakon o HRT-u kojim je konačno riješeno transparentno financiranje javne televizije te razgraničena komercijalna djelatnost od javnog servisa.