iplin

Trošite previše na plin? Hera objavila gdje je on najjeftiniji, a gdje najskuplji. Imaju i korisnu aplikaciju

22.03.2021 u 15:47

Bionic
Reading

Cijene plina za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom od početka travnja će u Hrvatskoj u prosjeku pasti za 0,3 posto, pri čemu će u većini distribucijskih područja - 21 cijene biti niže, ali će u njih 11 porasti, pri čemu najviše na području Zagreba, za nešto više od 10 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Here.

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera) na prošlotjednoj je sjednici (održanoj 17. ožujka) donijelo Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2021. godine, koja je objavljena i u najnovijem broju Narodnih novina (28/21).

Tom je odlukom, na temelju Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, određena cijena plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca ove godine, i to za 32 distribucijska područja od ukupno 33 koliko ih ima u Hrvatskoj, objašnjavaju iz Here u priopćenju koje su danas objavili na svojim internet stranicama.

Hera je, naime, na temelju javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024., krajem prošle godine donijela 33 odluke o određivanju opskrbljivača u obvezi javne usluge, za 33 distribucijska područja. No, kako je u međuvremenu Ivaplin, koji je distributer na području Ivanić Grada (gdje je odlukom Here na temelju natječaja opskrbu u sustavu javne usluge dobio drugi opskrbljivač), podnio tužbu Upravnom sudu u Zagrebu, što je sud prihvatio te odredio da se odluka Here odgađa do pravomoćnosti postupka, cijena na tom području nije određena i Hera najavljuje da će je donijeti kad se za to steknu uvjeti.

U priopćenju Hera podsjeća da se krajnja cijena plina za javnu uslugu opskrbe plinom sastoji od tri komponente - troška nabave plina, troška distribucije i troška opskrbe plinom, a iskazuje se kroz tarifnu stavku za isporučenu količinu plina i fiksnu mjesečnu naknadu.

Trošak nabave plina odražava cijenu plina na referentnom plinskom tržištu i predstavlja veleprodajnu komponentu u strukturi krajnje cijene opskrbe plinom. Primjenom formule iz metodologije, a prema podacima s TTF tržišta, trošak nabave plina za razdoblje od 1. travnja ove do 31. ožujka 2022. godine iznosi 0,1422 kn/kWh (kuna po kilovatsatu), što je smanjenje od 5,83 posto u odnosu na trošak nabave plina do kraja ožujka ove godine (koji iznosi 0,1510 kn/kWh).

Trošak distribucije odražava trošak korištenja plinskog distribucijskog sustava te je za ovu godinu, zasebno za svako distribucijsko područje, određen ranijim odlukama Here i nakon 1. travnja 2021. ostaje nepromijenjen.

Trošak, pak, opskrbe plinom odražava troškove poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge, uključujući troškove korištenja plinske infrastrukture (transport i skladištenje plina, korištenje terminala za ukapljeni prirodni plin), troškove energije uravnoteženja te ostale operativne troškove opskrbljivača u obvezi javne usluge. Taj je trošak, temeljem provedenog javnog natječaja, određen zasebno za svako distribucijsko područje, pri čemu je najniži iznos te komponente bio i osnovni kriterij za odabir opskrbljivača na natječaju. Ujedno, taj trošak opskrbe ostaje nepromijenjen u troipolgodišnjem razdoblju za koje je natječaj proveden (od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024.).

"Dakle, nove cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom, za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. prosinca 2021., izmijenjene su u odnosu na trenutne zbog promjene troška nabave plina i troška opskrbe plinom. Na 21 distribucijskom području doći će do smanjenja cijene plina, dok će na 11 distribucijskih područja doći do povećanja cijene plina. Iskazano kao prosjek za sva 32 distribucijska područja, prosječno za tarifne modele TM1-TM4, krajnja cijena će od 1. travnja 2021. biti manja za 0,3 posto u odnosu na prosječnu cijenu plina u razdoblju do 31. ožujka 2021. godine", objašnjava se u priopćenju Here.

Inače, većina kućanstava nalazi se u tarifnom modelu dva - TM2, u kojemu je raspon godišnje potrošnje plina od 5.001 do 25.000 kilovatsati (kWh/god).

Provjerite cijene i ukupni trošak na aplikaciji iPlin

Hera je u priopćenju objavila i grafikon prikazanih krajnih cijena opskrbe plinom za opskrbljivače u obvezi javne usluge od 1. travnja 2021., po pojedinim distribucijskim područjima, za karakterističnog kupca iz tarifnog modela TM2, a postotne promjene te u odnosu na cijenu do kraja ožujka ove godine pokazuju da će krajnja cijena opskrbe rasti na području 11 distribucijskih područja, i to od 0,5 posto do najviših 10,3 posto na području grada Zagreba, dok će na 21 distribucijskom području krajnja cijena biti manja, a taj se raspon pojeftinjenja kreće od 0,3 do 4,7 posto. 

Iz Here također podsjećaju da građani, koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom, iznos svog godišnjeg i mjesečnog troška za plin za svako distribucijsko područje i sve tarifne modele te ostale potrebne informacije mogu saznati i korištenjem aplikacije iPlin (informator Here za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom).

A ta aplikacija pokazuje da će, primjerice, građanima na najvećem distribucijskom području - grada Zagreba, na kojemu je opskrbljivač u usluzi javne usluge Gradska plina Zagreb-Opskrba od početka travnja krajnja cijena plina biti 0,2662 kuna po kilovatsatu (kn/kWh, bez PDV-a), dok do kraja ožujka taj plin plaćaju po cijeni od 0,2389 kn/kWh. Kada se tomu doda i fiksna mjesečna naknada od 13 kuna (do sada 14 kuna), kućanstvo s prosječnom potrošnjom od 15.000 kWh po novome će plin na godišnjoj razini platiti oko 5.186 kuna (s PDV-om), što je za oko 497 kuna ili 10,6 posto više nego li ih je plin na godišnjoj razini koštao do kraja ožujka ove godine (oko 4.690 kuna).

Kućanstva na području Slavonije (na područjima Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko podravske županije) kojima je opskrbljivač u javnoj usluzi HEP Plin, pokazuje izračun Herine aplikacije iPlin, po novome će plin plaćati 0,2529 kn/kWh (do kraja ožujka 0,2357 kn/kWh) pa će im, uz fisknu mjesečnu naknadu, plin na godišnjoj razini poskupjeti za oko 6,64 posto ili za nešto više od 307 kuna - umjesto 4.629 kuna ukupni će im godišnji trošak za plin biti oko 4.937 kuna (s PDV-om). 

Nakon provedenog natječaja drugi najveći opskrbljivač u javnoj usluzi bit će E.ON plin, a kod tog će opskrbljivača primjerice na području Pakraca (distributer Pakrac plin) cijena za kućanstva u javnoj opskrbi rasti za oko 30 kuna ili 0,63 posto. Naime, aplikacija iPlin, pokazuje da će kućanstva na području Pakraca uz godišnju potrošnju od oko 15.000 kWh ubuduće taj plin platiti 4.815 kuna (uz tarifu od 0,2464 kn/kWh i fiksnu mjesečnu naknadu od 13 kuna). dok im je do sada taj trošak na godišnjoj razini bio 4.785 kuna. 

No, postoje i distribucijska područja na kojima će cijena plina od početka travnja biti niža pa će tako primjerice, prema aplikaciji iPlin, cijene koje će Gradska plinara Zagreb u javnoj usluzi imati na području Koprivnice (distributer Koprivnica plin) na godišnjoj razini (s PDV-om) biti niže za oko 218 kuna ili za 4,7 posto, ili u Humu na Sutli, gdje će javnu uslugu ubuduće imati E.ON plin (distributer Humplin) biti niže za gotovo jedan posto ili za 45 kuna. 

Za same građane je ipak najbolje da sami, prema svojoj godišnjoj potrošnji, na Herinoj aplikaciji iPlin provjere kakve su im tarife u javnoj usluzi sada i kakve će im biti od početka travnja ove godine te koliko će više ili koliko manje platiti taj plin. 

Građani sami odlučuju hoće li plin kupovati po reguliranim uvjetima ili na tržištu

Hera u priopćenju ujedno podsjeća sve kupce iz kategorije kućanstvo da imaju "pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od istog ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom koji je aktivan na maloprodajnom tržištu plina, pri čemu uvijek imaju pravo povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu".

"Uvjete opskrbe plinom na tržišnim osnovama krajnji kupac kategorije kućanstvo slobodno ugovara s odabranim opskrbljivačem, pri čemu definiraju način utvrđivanja krajnje cijene plina tijekom ugovornog razdoblja, odnosno da li je cijena fiksna ili promjenjiva te eventualne uvjete promjene pojedinih elemenata cijene tijekom ugovornog razdoblja, trajanje ugovora, način produljenja ugovora, mogućnost i uvjete raskida ugovora i drugo. Za kupce koji se odluče za javnu uslugu Hera odlukom na svakom distribucijskom području određuje tko je njihov 'zadani' opskrbljivač plinom te određuje i krajnju cijenu plina", podsjećaju iz Here.

Opsrkbljivači, u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, "moraju voditi računa da kućanstva dobiju sve relevantne informacije na temelju kojih mogu samostalno zaključiti koja je usluga opskrbe plinom - u okviru javne usluge ili tržišna - za njih povoljnija", zaključuje se u priopćenju Here.