MILJENIĆEV POKLON

Trošak javnog bilježnika za za konverziju švicaraca četiri puta niži

26.10.2015 u 10:55

Bionic
Reading

Početkom studenog stupa na snagu niz zakonskih izmjena kojima se snižavaju troškovi zatvaranja tvrtaka. Nova pravila idu na ruku i dužnicima u švicarskim francima jer se znatno režu troškovi solemnizacije ugovora kod javnih bilježnika

Prema novim odredbama Zakona o javnobilježničkim pristojbama troškovi solemnizacije ugovora u slučajevima kad se radi o izmjenama ugovora, smanjuju se za četiri puta, piše Jutarnji list. Inače, ovaj trošak vezan je uz vrijednost ugovora pa se tako, primjerice za vrijednost predmeta od 400.000 kuna trošak solemnizacije iznosi 3.000 kuna.

S obzirom na to da se kod svake izmjene ugovora mora iznova provesti solemnizacija, javni bilježnici su dosad mogli višestruko naplatiti puni iznos tarife za solemnizaciju. Ubuduće javni bilježnik će u takvim slučajevima moći naplatiti samo četvrtinu pune tarife.

Ovo smanjenje tarife trebalo bi obuhvatiti konverzije kredita u švicarcima, njih oko 53.000. Odluka ministra Miljenića razveselit će građane i banke, no za javne bilježnike to znači izbijanje gotovine iz džepa.