ZAGREBAČKA BURZA

Treći uzastopni dan pada indeksa

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u srijedu svjedočilo trećem uzastopnom padu dioničkih indeksa, u velikoj mjeri uzrokovano slabom izvedbom dionicom Hrvatskog Telekoma. Indeks CROBEX je pao 0,4 posto, dok je uži indeks CROBEX10 oslabio 0,6 posto. Među sektorima najlošiju izvedbu je imao indeks građevinskog sektora koji je izgubio 1,1 posto na vrijednosti

Likvidnost se zadržala na povišenoj razini gdje je protrgovano oko 16,4 milijuna kuna dioničkog prometa. Znatan dio te likvidnosti je bio generiran u dionici Hrvatskog Telekoma, koja je sa 7,1 milijun kuna prometa bila u fokusu investitora. Cijena dionice je pri tome pala 1,2 posto, što je njen treći uzastopni dan u crvenom teritoriju.

Povišen promet bilježi i povlaštena dionica Adrisa, koja je na 2,9 milijuna kuna prometa oslabila 0,5 posto, nakon što glavna skupština dioničara nije odobrila smanjenje temeljnog kapitala povlačenjem vlastitih dionica. Milijunski promet još bilježi dionica Podravke, koja je na 1,7 milijuna kuna prometa izgubila na vrijednosti oko 0,3 posto.

Titula gubitnika dana ide dionici Hotela Maestral koja je pala 2,8 posto, a slijede ju dionice Valamar Riviere i Dalekovoda koje su oslabile 2,5 posto i 1,4 posto.

Na strani rijetkih jučerašnjih dobitnika vrijedi istaknuti dionice Liburnia Riviera Hotela koje su skočile 4,6 posto, a znatan rast je zabilježen u dionici još jednog hotelijera HUP Zagreb, čija je cijena ojačala 2,9 posto.

Dobitnik dana
Liburnia Riviera Hoteli +4,60% 4300,00
Gubitnik dana
Hoteli Maestral -2,78% 210,00
Crobex -0,40% 1.719,31

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.