OD 1. LISTOPADA

Traže se pokajnici u hrvatskim kartelima

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 21.09.2010 17:07
  • Objavljeno 21.09.2010 u 15:23
olgica spevec

olgica spevec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Stupanjem na snagu novog zakona o zaštiti tržišnog natjecanja značajno se povećavaju ovlasti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Od 1. listopada Agencija će, uz provođenje postupaka, utvrđivati kazne poduzetnicima koji su se ogriješili o propise

Dosad je zakon o zaštiti tržišnog natjecanja bio drugorazredni zakon i nije se baš vodilo računao njegovoj primjeni, istaknula je Olgica Spevec, najavljujući aktivnosti agencije u pripremi provođenja novoga zakona.

Početkom listopada AZTN će vladi uputiti prijedlog dviju uredbi – o izricanju kazni te o smanjenju, odnosno oslobađanju od kazne. Uredbom o izricanju kazni regulirat će se kriteriji za dodjelu kazne poduzetnicima koji su prekršili zakon. Maksimalna kazna i dalje je 10 posto od ukupnih prihoda iz protekle godine. Novost je da se kažnjavanje usmjerava na djelatnosti i tržišta na kojima su činjene povrede propisa. Tako će inkriminirani poduzetnici moći biti kažnjeni novčanom kaznom do 30 posto prihoda od 'mjerodavne djelatnosti' na tržištu na kojem je povrijeđen zakon, a svaka ponovljena povreda zakona povećat će kaznu za 100 posto.

Novim zakonom značajnu ulogu dobiva institut pokajništva koji, po uzoru na svjetsku praksu, omogućuje raskrinkavanje kartela. Svaki poduzetnik koji AZTN-u prijavi kartel i surađuje na njegovu raskrinkavanju dobit će status pokajnika, koji mu jamči smanjivanje ili oslobađanje od kazne. U AZTN-u ističu da bez instituta pokajnika nikad ne bi bili otkriveni veliki međunarodni karteli.

Na rješenje agencije poduzetnici će se moći žaliti Upravnom sudu, koji će odlučivati o zakonitosti rješenja i o visini kazne. Ovi postupci ubuduće bi trebali biti ubrzani te ne bi smjeli trajati dulje od tri godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi