PRISILNI ZAKUP

Tolušić nakon pljuske Ustavnog suda našao odlično rješenje za zapuštene njive

08.01.2018 u 06:41

Bionic
Reading

Vlada je prošlog tjedna u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se vraćaju ovlasti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave. Jedna od zakonskih novina je i mogućnost da država daje u najam zapušteno privatno zemljište

Zakon predviđa da se zapušteno privatno zemljište čiji su vlasnici nepoznati ili nepoznatog boravišta može dati u zakup do 10 godina po tržišnoj cijeni.

Ideja da se neiskorišteno poljoprivredno zemljište stavi u funkciju prisutna je veće duže vrijeme. Pokušaj da se to napravi oporezivanjem neobrađenog zemljišta prije nekoliko godina pao je na Ustavnom sudu, a novo rješenje puno je povoljnije za vlasnike.

Naime ako su vlasnici neobrađenih i zapuštenih parcela nedostupni ili nepoznatih boravišta, njihovo zemljište može se dati u zakup pod uvjetom da se novac od zakupa stavlja na poseban račun u korist vlasnika.

Mato Brlošić, donedavni predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, podržava ovo zakonsko rješenje.

'Smatramo da je to dobro jer ima mnogo zapuštenog poljoprivrednog zemljišta koje šteti zemljištu što se obrađuje. To je dobro i za vlasnike jer će njih, ako se jednom pojave, dočekati uređeno zemljište i novac od najma', ističe Brlošić.

Novac koji se od dobije od najma čuvat će se na posebnom računu pet godina, a ako se u tom roku vlasnik ne javi, ide u lokalni proračun za namjensko trošenje za komasaciju. 

'Važno je da se zemljište stavi u funkciju, a posebice je to bitno za područja Dalmacije i priobalja, s obzirom na to da je uzrok dobrog dijela ovogodišnjih požara bio vezan i za zapušteno poljoprivredno zemljište', naglasio je prilikom predstavljanja zakona ministar Tomislav Tolušić

Inače, glavna promjena u zakonu je micanje ovlasti za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu s države na jedinice lokalne samouprave. Tako će ubuduće, umjesto Agencije za poljoprivredno zemljište, natječaje za zakup ili prodaju državnog zemljišta raspisivati lokalne jedinice.

U postupak kontrole cijelog postupka uključit će se Državno odvjetništvo, koje je zadnjih pet godina bilo isključeno iz postupka raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

  • +45
Ministar Tolušić našao je rješenje za zapušteno poljoprivredno zemljište Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prednost pri dodjeli zemljišta imat će poljoprivrednici s lokalnog područja, čime se potiče ostanak poljoprivrednika i razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Prema zakonu, državno će se zemljište moći dati u zakup na 25 godina, što se može produžiti na još toliko ako je korisnik bio dobar gospodar tim zemljištem. Kako je kazao Tolušić, tako se rješava raspolaganje za nekoliko generacija poljoprivrednika koji se bave time.

Prioritet pri dodjeli imat će stočari kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnji zakupci koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladi poljoprivrednici.