KONFERENCIJA U OSIJEKU

Tolušić: Sredstva za ruralni razvoj iskoristit će se i prije 2020. godine

05.12.2017 u 12:26

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u utorak je u Osijeku najavio da će se sredstva predviđena za Hrvatsku Programom ruralnog razvoja, 2,4 milijarde eura, utrošiti i prije 2020. godine, uz stopostotnu iskorištenost toga dijela europskih fondova

Sudjelujući na konferenciji "Ruralni razvoj - uloga u lancu proizvodnje hrane" u organizaciji tjednika Lider i Ministarstva poljoprivrede, Tolušić je kazao da se hrvatska poljoprivreda danas nalazi u paradoksalnoj situaciji, jer proizvodnja velikog broja proizvoda nije samodostatna, a s druge strane dobar dio tih proizvoda se izvozi.

Konferencija Ruralni razvoj Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Ocijenio je da se Programom ruralnog razvoja može puno napraviti. Naveo je podatke da je od predviđenih 2,4 milijarde eura u tom programu, do sada raspisano natječaja u iznosu iznad 50 posto ukupne vrijednosti programa. Pritom je 30 posto tog novca već ugovoreno, a 15 posto je do sada i isplaćeno.

"Uz nove, lakše procedure u novim natječajima i brže povlačenje novca, mogu obećati poljoprivrednicima da ćemo, ne do kraja 2020. godine, nego puno prije potrošiti te novce i imati stopostotnu iskorištenost toga dijela EU fondova", poručio je Tolušić.

Smatra kako će, uz odgovarajući zakonodavni okvir, nužno biti i udruživanje proizvođača te stvaranje proizvođačkih organizacija, jer ozbiljniji nastup obiteljsko poljoprivrednih gospodarstva (OPG) na tržištu bez toga neće biti moguć.

Tolušić ističe da će velika većina bitnih zakona koji će pomoći poljoprivrednicima biti donesena tijekom ove godine, ako već nije usvojena, poput zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, poljoprivrednom zemljištu, OPG-u te morskom ribarstvu i akvakulturi.

"Želimo da hrvatska poljoprivreda bude samodostatna, barem u onim dijelovima gdje to možemo, poput voća i povrća, da bude konkurentna na zajedničkom europskom tržištu, uz korištenje najnovijih iskustava i tehnologija te održiva, koja ne zagađuje okoliš i uspješno se odupire klimatskim promjenama", istaknuo je Tolušić.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović kazao je da je cilj konferencije pokazati kako je moguće povezati domaću proizvodnju i prehrambenu industriju.

"S obzirom da izrada strategije razvoja Hrvatske do 2030. godine mora biti gotova u iduće dvije godine, konferencije poput ove moraju poslužiti za traženje puteva kako da interesi poljoprivrede i Slavonije budu uvršteni u tu strategiju", dodao je Šajatović.

Na konferenciji će se, pored ostalog, govoriti o izgradnji distributivnih centara za voće i povrće, novim trendovima u prehrambenoj industriji te nedostatcima u hrvatskom lancu proizvodnje hrane.