4. farm show

Pogledajte kakve pile zanimaju naše seljake. Nije problem ni cijena od pola milijuna eura

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 25.08.2017 17:14
  • Objavljeno 25.08.2017 u 16:19
4. Farm Show - sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme u Osijeku

4. Farm Show - sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Koliko košta najnoviji, potpuno automatizirani kombajn, a koliko je potrebno izdvojiti za prosječni traktor? Hrvatski poljoprivrednici po odgovore na ta pitanja uputili su se na četvrti Farm Show u Osijeku. Ondje je u Sportsko-zračnu luku Čepin stiglo 30 najpoznatijih svjetskih izlagača u organizaciji Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj

Oko 500.000 eura potrebno je izbrojati za najnoviji silažni kombajn John Deere iz serije 8000. Namijenjen je isključivo farmerima s velikim obradivim površinama i onima koji uslužno rade za primjerice bioplinska postrojenja ili slično. Novog vlasnika u Hrvatskoj pronađe i do nekoliko takvih kombajna godišnje. A tko su najčešće kupci?

'Kupuju ga najveći proizvođači poput Agrokora, Žita i Osatine. Oni ih kupuju na godišnjoj bazi, ali sada to čine i veći privatnici zbog europskih fondova', objašnjava za tportal Marko Bučanović, stručnjak za program John Deerea u tvrtki Novocommerce International, ovlaštenom uvozniku i distributeru ovih poljoprivrednih strojeva.

To je istovremeno ove godine najskuplji izloženi poljoprivredni stroj. Potpuno je automatiziran, ima 625 konjskih snaga i služi isključivo za silažu za velike farmere.

Najskuplji poljoprivredni stroj

'Jedan je od najskupljih strojeva u našem portfelju, a proda ih se nekoliko komada godišnje u Hrvatskoj. To je neki maksimum za naše tržište. Kompletno je automatiziran, doslovno sve radi sam i prepoznaje gdje se nalazi prikolica koju će napuniti. U njemu je sve podešeno tako da smanji vrijeme i poveća učinkovitost. Strašan je to stroj', rezimira Bučanović.

  • +5
  • +2

Počeo 4. Farm Show - sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Iako se tržište poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj polako oporavlja, statistike su i dalje neumoljive. Na poljima su traktori prosječno stari 30 godina, a imamo 114.000 onih registriranih i 50.000 do 60.000 novoregistriranih.

'Poljoprivredna mehanizacija u Hrvatskoj je stara i u iznimno lošem stanju, no ove godine bilježimo trostruko veću prodaju traktora u odnosu na neke prethodne godine', pohvalio se u Osijeku ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dodajući kako je to rezultat pojačanog rada Ministarstva u provedbi Programa ruralnog razvoja jer ima puno više natječaja i odobrenih projekata, a time i prodane mehanizacije.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u neformalnom izdanju na 4. Farm Showu u Osijeku

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u neformalnom izdanju na 4. Farm Showu u Osijeku

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

'Bez dobre mehanizacije nema ni većih prinosa', jasan je on.

A poljoprivredna mehanizacija može biti dostupnija kroz mjere Programa ruralnog razvoja, dodao je Tolušić, napominjući kako se uz pomoć njih može dobiti 50 do 70 posto povrata investicije, a od početka iduće godine očekuje i kako će biti dostupne i povoljne kreditne linije uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto. To će farmerima pomoći da razliku koju moraju platiti, objasnio je, realiziraju pod povoljnijim uvjetima.

Sve je manje radne snage, pa treba bolja mehanizacija

'Nema dobre ni uspješne proizvodnje bez dobre mehanizacije. Točno je to. Sve je manje radne snage pa treba ići za boljom mehanizacijom. Ona je skupa, a vidjet ćemo kako će završiti godina jer nas je oštetila suša', požalio nam se Neven Bojčeta iz Rogože, mjesta između Kutine i Garešnice, koji obrađuje 250 hektara zemlje, a na osječki Farm Show došao je kako bi pogledao što je novog na tržištu traktora.

Vrhunske poljoprivredne strojeve predstavljale su atraktivne hostese

Vrhunske poljoprivredne strojeve predstavljale su atraktivne hostese

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Dok se manji traktori s 65 konjskih snaga mogu kupiti od 25.000 eura, za one jače i robusnije, komentira Marko Bučanović iz Novocommerce Internationala, treba platiti više, oko 350.000 eura.

'Prosječna cijena koja se izdvaja za traktore iznosi oko 70.000 eura i jačine su od 100 do 120 konjskih snaga, što sve ovisi o opremi koju imaju', zaključuje on.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!