ODUSTao OD SVEGA

Todorićev srpski hotelijer i njegova Karisma povlače se iz Hrvatske?

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 07.11.2017 09:58
  • Objavljeno 06.11.2017 u 13:46
Darko Lorencin, Andro Vlahušić, Ivan Todorić i Ljubiša Krstajić (u krugu)

Darko Lorencin, Andro Vlahušić, Ivan Todorić i Ljubiša Krstajić (u krugu)

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dubrovački dnevnik

Hotelijerska tvrtka Karisma Resort International iz Paname, čiji je suvlasnik srpski poduzetnik Ljubiša Krstajić, povlači se iz Hrvatske, doznajemo iz dobro upućenih izvora. Karisma Resort International je s Agrokorom i turoperatorom TUI-jem vlasnik kompanije Karisma Hotels Adriatic (KHA), u čijem su portfelju, među ostalim, Hoteli Koločep i Živogošće. Umjesto panamske tvrtke i Krstajića, u KHA navodno ulazi grupa hrvatskih investitora

U utorak, tvrde naši izvori, u Londonu bi se trebao održati sastanak svih zainteresiranih strana. Hrvatski ulagači su spremni dokapitalizirati KHA, ovisno o potrebi, s 19 do 29 milijuna eura. Nakon toga oni bi imali većinski udio u kompaniji, TUI bi zadržao svojih oko 33 posto dionica dok bi udio Agrokora pao ispod 25 posto. Najavljuje se i rebranding tvrtke, odnosno iz imena bi nestala Karisma.

Padom udjela Agrokora ispod 25 posto KHA više ne bi pod upravom Vladinog povjerenika u koncernu Ante Ramljaka, što bi tvrtki olakšalo poslovanje i razvoj započetih projekata. 

Trenutno najveća investicija Karisma Resort Internationala u Hrvatskoj su Hoteli Plat, u koje planira s partnerima uložiti oko pola milijarde kuna. Projekt vodi tvrtka KHA četiri, u kojoj su uz Karismu, Agrokor i investicijski fond Nexus. Investicija kasni, između ostalog, zbog toga što je KHA četiri 28 milijuna kuna koji su trebali biti uloženi u Plat plasirao kao kredit Agrokoru i sada je taj novac nedostupan.

Je li zavrzlama s lex Agrokorom razlog povlačenja Karisma Resort Internationala iz Hrvatske, pokušali smo doznati od Krstajića, ali on se nije javljao na naše telefonske pozive. Iz KHA su nam pak kratko poručili kako ne mogu ništa komentirati. Također, do zaključenja teksta nisu nam ni iz TUI-ja odgovorili na pitanje kakvi su njihovi planovi vezani uz KHA.

Krstajić je s obitelji Todorić ušao u partnerstvo 2012. godine. Tada su Karisma Resort International i Agrokor osnovali KHA, da bi im se godinu dana nakon toga pridružio TUI. Panamska tvrtka vlasnik je niza luksuznih hotela u Meksiku, Jamajci i Floridi, a ondje najveće poslove rade s TUI-jem.

  • +27
  • +24

Ivan Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić je mlađem sinu Ivanu prepustio turistički biznis da ga vodi i Krstajić je s njim, navodno, postao vrlo dobar prijatelj.

Nedavno je Jutarnji list pisao kako je Ivan Todorić bio suvlasnik tvrtke Karisma Hotels Management sa sjedištem u Dubrovniku, koja je u prosincu 2016. potpisala ugovor s KHA, kada joj je predsjednik Uprave bio Veljko Ostojić, prema kojem bi upravljala hotelima Živogošće i Koločep.

Ugovor je potpisan na rok od deset godina, a tijekom tih deset godina Karisma Hotels Management trebao je primati naknadu od tri posto prihoda i/ili deset posto bruto operativne dobiti. To je, kada se uzme u obzir prihod tvrtke, na godišnjoj razini trebalo iznositi oko milijun eura

Hoteli Plat

Hoteli Plat

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Prema dostupnim saznanjima, vlasnici tvrtke do svibnja 2017. su s po 50 posto dionica bili Karisma Hotels and Resort i Sun Energy u vlasništvu Ivana Todorića. 

U svibnju ove godine Sun Energy prodaje svoje dionice tvrtki Karisma Hotels and Resort, iza koje stoji Krstajić, i to za svotu od samo deset tisuća kuna

  • +8
  • +5

Martina i Ante Todorić na proslavi rođendana srpskog biznismena Ljubiše Krstajića

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić/Pixsell

Predstavnici Agrokora u KHA odlučili su, prema pisanju Jutarnjeg lista, pokrenuti proces raskida ugovora o upravljanju tvrtkom Karisma Hotels Management jer smatraju da se zapošljavanjem nekoliko stručnih osoba može racionalnije upravljati sustavom, nego plaćati godišnju naknadu drugoj kompaniji od milijun eura, a troškovi raskida ugovora (penali) bili bi znatno manji nego što bi iznosila godišnja naknada za poštivanje tog ugovora. 

Možda je i to razlog zbog čega je Krstajić digao ruke od Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!