pita se sokol marić

'Todorić je imao detalje mog poslovanja. Odakle mu to?'

21.10.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Nakon distributera AWT International i Unex grupe, kriza u Agrokoru u postupak predstečajne nagodbe odvela je i najvećeg domaćeg proizvođača brašna Granolio te zaštitarsku tvrtku Sokol Marić.

U jučer objavljenom planu predstečajne nagodbe Sokol Marić izrijekom navodi kako ga je na postupak natjerao rast zaduženosti 'prvenstveno kroz mjenice s regresnim pravom i povezane kreditne linije ugovorene u 2017. godini'. Navode i kako očekuju otpis potraživanja od Agrokora u razini do 70 posto, što društvo dovodi u manjak likvidnosti veći od 62 milijuna kuna, piše Večernji list. 

Sokol Marić najveće je privatno zaštitarsko društvo u Hrvatskoj, s oko 2000 zaposlenih, a njegov vlasnik i predsjednik Uprave Zlatko Marić u intervjuu Večernjem listu nedavno je optužio Ivicu Todorića za prijevaru. 

Agrokor mu je ostao dužan 142 milijuna kuna, na račun regresnih mjenica, a toliko banke sada potražuju od njegove tvrtke, budući da su bili prisiljeni otkupiti mjenice za ta potraživanja i pretvoriti ih u kredite. Iako priznaje da je Agrokor njegovoj kompaniji u početku bio dobar i poželjan partner, Marić je Večernjem listu ispričao kako je vrlo brzo nakon sklapanja ekskluzivnog ugovora o zaštiti svih Agrokorovih tvrtki došlo do problema u naplati potraživanja od koncerna, što ih je dovelo na rub nelikvidnosti.

  • +31
Svi Todorićevi direktori pušteni da se brane sa slobode Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Budući da su odbili kompenzacije ili kupnju nekretnina, u Sokol Mariću se, kaže, prije pet godina 'pojavila ekipa eksperata i financijskih lumena naoružanih Excel tablicama', koji su predložili financiranje putem regresnih mjenica. Tvrdi da su ekipu vodili najbliži suradnici Ivice Todorića, njegov sin Ivan i Tomislav Lučić. 

'Došli su k meni s detaljnom krvnom slikom mog poslovanja, s podacima koje nitko nije mogao znati ako nema izravan uvid u porezni i bankarski sustav', prepričao je Marić, a sudeći po neslužbenoj informaciji koju prenosi Jutarnji list, pozivajući se na izvore bliske istrazi, takvo postupanje istražitelje vodi i prema bankama, a jedan krak istrage pozabavit će se upravo navodnim otkrivanjem bankarske tajne. 

  • +5
Ante Todorić ispred Kulmerovih dvora Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL