NAKON DEKANOVA ISTUPA

Sokol Marić kazneno prijavio profesora Filozofskog fakulteta

23.09.2016 u 16:48

Bionic
Reading

Nakon što je dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić u emisiji Otvoreno na HRT-u rekao da je na Facebooku jedan profesor napisao 'slomite noge zaštitarima', Sokol Marić, čije je zaštitare Previšić angažirao, kazneno je tog profesora prijavio Općinskom Državnom odvjetništvu

Premda studenti nisu održali nijedan nasilan prosvjed i nema razloga da se vjeruje kako će ovoga puta biti drukčije, dekan, po vlastitom priznanju u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, strahuje od mogućih terorista pa je angažirao zaštitare.

Na javnom fakultetu dekan je angažirao privatne zaštitare iz društva Sokol Marić, a studentima je ograničena sloboda kretanja, zabranjeno korištenje pojedinih prostorija za rad i učenje, legitimira se zaposlenike i  naoružane osobe borave na Fakultetu, pri čemu nije poznato kako se i otkud plaća taj angažman.

Dekan Previšić, između ostalog, kazao je sinoć da je na Facebooku jedan profesor napisao 'slomite noge zaštitarima' nakon čega su danas iz društva Sokol Marića priopćili da su kazneno tog profesora prijavili Općinskom Državnom odvjetništvu u cilju zaštite integriteta zaštitara.

Studenti su pak, podsjetimo, početkom ovoga tjedna u znak solidarnosti zaštitarima željeli uručiti cvijeće i hranu odnosno čokoladice i gablec te majice i sindikalne pristupnice s obzirom na to da su uvijek radnicima i radnicama pomagali u borbi za njihova prava pa su se tako željeli so(ko)lidarizirati sa zaštitarima kao jednom od najugroženijih skupina, kojima se konstantno ugrožavaju radnička prava.

Tom su akcijom željeli istaknuti kako nemaju ništa protiv svojih novih 'kolega' koji samo rade svoj posao, a za neugodnu situaciju na hodnicima Filozofskog fakulteta u Zagrebu studenti krive dekana Previšića. On je pak u priopćenju studente optužio da u 'tobožnjoj skrbi za angažirane djelatnike zaštitarske tvrtke nasilnim putem nastoje zaštitarima usaditi klasnu svijest te ih profesionalno omalovažiti i ljudski poniziti pompoznim dijeljenjem čokoladica, gableca i sindikalnih pristupnica'.