Ivica Todorić

vlasnik sokol marića:

Todorić mi je govorio: 'Sve je u redu, Rusi spašavaju.' Sve nas je prevario!

Bionic
Reading

Među desecima dobavljača u mrežu Agrokorovih mjenica uhvatio se i Zlatko Marić, vlasnik najveće domaće zaštitarske tvrtke Sokol Marić. U intervjuu za tportal potvrdio je da mu Agrokor duguje više od 140 milijuna kuna, odnosno toliko sad od njega potražuju banke. Marić kaže da se osjeća prevarenim od Ivice Todorića, ali i da se ne boji za opstanak svoje tvrtke

Putem mjenica dobavljači su zaobilaznim putem kreditirali Agrokor (kako se to radilo pročitajte ovdje). Jedan od većih takvih kreditora bio je Sokol Marić.

Riječ je o tvrtki koja drži gotovo četvrtinu zaštitarskog tržišta i s godišnjim prihodima od oko 300 milijuna kuna neprikosnoveni je lider u branši. S Todorićevim koncernom posluju više od deset godina, s tim da je taj odnos dodatno ojačao od 2000. godine.

Pružate li i dalje svoje usluge Agrokoru?

Naravno. Pokrivamo otprilike 650 dućana Konzuma, što će se ljeti povećati na 850, i 120 kioska Tiska. Znači, dnevno imamo gotovo tisuću pratnji vrijednosnih pošiljaka. Na mjesečnoj razini to je 30.000 pratnji. Riječ je o enormnoj količini. Mi jedini možemo u Hrvatskoj pružiti takvu podršku jer imamo dovoljan broj ljudi i 340 blindiranih vozila.

Plaća li vam uredno izvanredna uprava koncerna?

Ne mogu se požaliti. Mi smo zadovoljni s obzirom na trenutnu situaciju. Ne mogu sad ja stiskati povjerenika Antu Ramljaka 'daj mi više'. Bit će još bolje kad dođe svježi novac u Agrokor, kao što se najavljuje.

Koliko vam ukupno duguje Agrokor? Zbog čega ste pristali uzimati njihove mjenice?

Ukupan dug je 142 milijuna kuna i sve se to nalazi u mjenicama. Gledajte, kad imate rokove plaćanja 60 dana i imate otprilike sedam milijuna kuna mjesečnih faktura, u slučaju neplaćanja 70 ili 80 dana vaša likvidnost osjetno pada, imate već nestabilni cash flow. I tad vam dođe ekipa financijskih stručnjaka povezanih s Agrokorom koja je imala točan uvid u vašu krvnu sliku. Oni su, tvrdim, funkcionirali na mreži koja je imala sve podatke o svakoj firmi. I tad bi vam na jedan džentlmenski, a opet ucjenjivački način dali do znanja kako će biti plaćeno u roku od 60 dana, ali im trebate pomoći. I ušli biste u taj mlin… S druge strane, svi smo mi vjerovali da će Agrokor živjeti. On je bio poistovjećivan s ovom državom i mislio sam da mora funkcionirati.

Osjećate li se prevarenim od Ivice Todorića?

Ne da se osjećam, ja jesam prevaren. U principu, krivnju snosim ja, ali ne mogu vjerovati da je država to dopuštala. Kako je moguće da je toliki kapital kolao izvan svih bilanci posljednjih pet, šest godina, a nitko nije reagirao? Sad se mi dobavljači branimo. Postavlja se pitanje jesmo li od svega imali koristi. Mi na tim mjenicama nismo zaradili ni lipe! Ja se kao porezni obveznik, koji je uredno plaćao porez kako bi institucije radile, pitam što su radile Hanfa (op.a. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) i HNB? Kako nitko nije znao da se vrti šest, sedam milijardi kuna izvan regularnih financijski tokova?

Čelnici HNB-a i Hanfe kažu da jesu reagirali i da bi bez njih situacija s mjenicama bila još gora?

Bilo bi moralno da svi oni daju ostavke. Država bi ih trebala kazniti. Prvo se od njih trebalo krenuti, a ne da ih se štiti jer su zaštićeni nekim člankom zakona. Krenimo od toga jesu li oni bili u kontroli? To je kao da policija kaže da nije znala da pet tisuća mladih vozača od 16 godina vozi po Zagrebu jer nisu kontrolirali. Naravno da bi znala!

U kakvim ste odnosima bili s obitelji Todorić? Jeste li se privatno družili?

Poznavali smo se. Todorić je sa svim velikim dobavljačima bio bolji poznanik ili prijatelj. On je imao taj jedan narodski nastup i svi su imali puno povjerenje u njega. On je tako odgojio i svoju djecu i normalno da ste mu vjerovali. Nekog posebnog druženja nije bilo. Nismo večerali svaki dan niti smo išli na zajednička ljetovanja. To su sve laži i podmetanja.

Jeste li pitali Todoriće što se događa? Posljednjih godinu dana svi su pričali kako je tvrtka u krizi...

Posljednjih šest mjeseci bio sam s njima u stalnoj vezi. Non-stop sam ih kontaktirao, želio sam znati pravo stanje. Mislio sam da sam u nekom prioritetu. Da mogu dobiti nekakav suvisao odgovor. Uvjeravali su me da je sve OK. Govorili su da je sve pod kontrolom. Rusi spašavaju. Ne brini se, ne brini se, sve će se riješiti. To su bili odgovori.

Čujete li se danas s nekim od Todorića?

Ne, niti želim. Agrokor je preuzela privremena uprava i s njima moram razgovarati i vjerovati u njih. Povjerenika Ramljaka  treba pustiti da na miru radi svoj posao. Revizija mora odraditi svoj posao kako bismo vidjeli na čemu smo. Svakog saborskog zastupnika koji u ovom trenutku ide na rušenje Vlade, treba kazneno goniti jer ugrožava nacionalnu sigurnost. Ovo nije pitanje tko će vladati, ovo je pitanje opstanka desetaka tisuća radnih mjesta. Vjerujem obećanju premijera Plenkovića i Ramljaka da su mjenice dug Agrokora i da će biti isplaćene.

Što sad mislite o Ivici Todoriću? Može li se svakom biznismenu dogoditi da dođe u takvu situaciju?

Ne! Nikako. To je bilo nerazumno, nesuvislo, bolesno… Jesu li oni sve to napravili zdravog razuma ili će se kasnije braniti neuračunljivošću, ja ne znam. Definitivno je da su prevarili sve. Svoje prijatelje, dobavljače, banke… A tko će na kraju od svega toga imati koristi, vidjet ćemo.

Ugrožena vam je kompanija. Kako se s time osobno nosite?

Pogodilo me je to sve. Vjerovao sam u nekoga i nešto. Nikad se nisam bavio financijskim mešetarenjem, kupnjom dionica ili nečim sličnim. U svakom slučaju, sebe krivim. Ali borac sam i sportaš cijeli život. Sad sam pojačao treninge u teretani na dva puta dnevno. Radim u kompaniji 12 sati. Radimo restrukturiranje, radimo planove… Imamo varijantu A, B, C. Što god se desilo, mi ćemo opstati i iz ovoga izaći još jači.

Je li neka od banaka išla u prisilnu naplatu mjenica?

Samo se Banka kovanica ponijela nekorektno i mjesec dana prije dospijeća mjenice uzela nam je novac s tekućeg računa. S ostalim bankama smo dogovorili kredit s godinom dana odgode. Kao jedini vlasnik Sokol Marića odgovorno tvrdim da ćemo izvući tvrtku. Sokol Marić će i dalje dominirati tržištem sljedećih deset godina. Neće nas ugroziti niti jedno strano ili domaće poduzeće.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal