KERUM, TOMMY I GAVRILOVIĆ

Todorić dobio konkurenciju formiranjem NTL-a

12.05.2009 u 09:27

Bionic
Reading

U Narodnom trgovačkom lancu udružilo se 14 lokalnih i nacionalnih trgovaca, među kojima su Željko Kerum, Tomislav Mamić (Tommy), Đuro Gavrilović (Dinova-Diona) i Josip Milavić (Studenac)

Željko Kerum ispunio je obećanje izrečeno u studenom 2008., kada je u Splitu najavio da će na nacionalnoj razini stvoriti novi trgovački lanac koji će ne samo uspješno konkurirati trenutno najvećem hrvatskom trgovcu, Konzumu Ivice Todorića nego će Konzum u dogledno vrijeme i nadmašiti.

Iz Narodnog trgovačkog lanca, pet godina nakon što su njegovo osnivanje inicirali splitski trgovci Kerum i Tommy te riječke Plodine i Presoflex iz Požege, u ponedjeljak su izvijestili da je NTL dobio novi pravni 'okvir', postao je društvo s ograničenom odgovornošću no, uz značajno izmijenjenu strukturu članstva, piše Poslovni dnevnik.

Plodine i Presoflex napustili su NTL prije koju godinu, a uz Željka Keruma i Tomislava Mamića u međuvremenu su stale neke druge tvrtke. Najprije Đuro Gavrilović i njegova Dinova Diona, zatim i Josip Milavić sa Studencem da bi krajem prošle godine NTL-u pristupile i sve članice nacionalnog lanca CBA International.

NTL je od svoga osnutka ostao 'zakopčan' za javnost. Informacije su davali na kapaljku pa je tako tek ovoga ponedjeljka postalo razvidno da je njihovu članstvu pristupio i čakovečki poduzetnik Stjepan Varga, u javnosti prepoznatljiv kao većinski vlasnik Čakovečkih mlinova. Varga je u grupaciju NTL prešao sa četiri trgovačke kuće u kojima ima cjelovito ili većinsko vlasništvo. To su Metss iz Čakovca, Trgostil iz Donje Stubice, Trgovina Krk iz Malinske i Trgocentar iz Virovitice. Prije dolaska u NTL sve tvrtke su na tržištu bile aktivne kroz lanac Ultragros. Iz NTL-a su izvijestili da je za predsjednika uprave društva imenovan Martin Evačić, koji je prethodno obavljao dužnost komercijalnog direktora CBA. Na poziciju predsjednika Skupštine izabran je vlasnik trgovačke kuće Boso iz Vinkovaca, Bosiljko Stanić dok je za predsjednika NO postavljen Josip Milavić, vlasnik omiškog Studenca, a Đuro Gavrilović potvrđen je za zamjenika predsjednika NO-a.

Poslovni dnevnik piše da NTL brojkom od 1.300 trgovina može konkurirati Konzumu koji ih ima 650. No zato je Konzum u protekloj godini uprihodio 12,757 milijardi kuna dok je zajednički prihod trgovina udruženih u NTL iznosio 8 milijardi kuna.

Glavna namjera trgovaca okupljenih u NTL ostaje zajednički nastup na području nabave, zajednički razvoj privatne robne marke i zajednički marketinški pristup. S obzirom na visoku koncentraciju Todorićeve maloprodaje na domaćem tržištu i pretpostavku da bi regulator opet mogao, kao nedavno kod preuzimanja šibenske tvrtke Jolly, Konzumu staviti ograničenja, NTL svoje planove budućeg rasta za sada može neograničeno kovati bez straha od sankcija.