delt papir

Toaletnim papirom mogli bi obujmiti planet Zemlju čak 95 puta, a sad su prvi u Hrvatskoj zagrizli u proizvodnju jednokratnih kirurških maski koje su stranci razgrabili

30.05.2020 u 14:02

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa samo ih je požurila u naumu da iskorače u nov segment proizvodnje. Uz papirnu konfekciju, toaletni papir, papirnate ručnike i salvete prepoznatljivog brenda O-la-la, zagrebački Delt papir prvi je u Hrvatskoj krenuo u proizvodnju jednokratnih zaštitnih kirurških maski. Prve količine su prodane i završit će - u izvozu

Prve količine jednokratnih zaštitnih kirurških maski koje će se proizvesti u Hrvatskoj završit će u izvozu. Planule su u trenu. Zagrebački poduzetnički dvojac Alen Krajačić i Krunoslav Kišak, suvlasnici tvrtke Delt papir, u jeku pandemije odlučili su zagristi u novi proizvodni segment – medicinski. Dok se za toaletnim papirom u trgovinama u ožujku posezalo više no inače, u Delt papir, zagrebačku tvrtku koja se više od 20 godina bavi upravo tom proizvodnjom, a prepoznatljiva je po svojem brendu O-la-la ,'parkirao' se novi stroj.

Prve količine - planule u sekundi

'Investicija je vrijedna oko milijun kuna. Mjesečno ćemo u dvije smjene proizvoditi ukupno 1,3 milijuna komada jednokratnih kirurških maski. Prve količine su prodane, odlaze u Grčku, Švedsku, Finsku, Island, Njemačku...', nabraja u razgovoru za tportal Krunoslav Kišak, suvlasnik tvrtke Delt papir koja izvozi svoje proizvode u 26 zemalja, a prošle godine uprihodili su gotovo 130 milijuna kuna.

Cijena prepoznatljivih plavo-zelenih jednokratnih kirurških maski eksplodirala je u pandemiji. Razlog je filtar čija je vrijednost buknula gotovo preko noći, s 3000 američkih dolara na 100 tisuća dolara po toni.

'Najveći proizvođač filtara je Kina, što je i razumljivo s obzirom na tradiciju nošenja zaštitnih maski u njihovoj kulturi', dodaje Kišak.

Nova proizvodnja zasad neće povećati broj radnika. Trenutno ih je 93. Nitko od njih tijekom epidemije nije zaražen iako proizvodnja nije stala ni na trenutak.

'Interno smo se organizirali i dovozili radnike na posao. I prije pandemije radili smo s rukavicama i u zaštitnim odijelima, a sada smo dodali zaštitne maske. Radne površine se dezinficiraju svaka dva sata, a jedanput dnevno i cijela firma. Socijalna distanca nije problem jer su nam strojevi već od ranije razmješteni na dovoljnu udaljenost', kaže Kišak.

Državne poticaje za radnike, dodaje u razgovoru za tportal Krajačić, nisu koristili.

Jedan raste, drugi stao

Tvrtka je podijeljena na dva segmenta. Dok se konzumni dio odnosi na proizvode za kućanstvo, ručnike, toaletni papir i salvete, koji se u supermarketima u Hrvatskoj prodaju pod brendom O-la-la ili određenom robnom markom, drugi je takozvani program Professional, a riječ je o proizvodnji ručnika i toaletnog papira u rolama od 100 do 360 metara za dječje vrtiće, škole, kafiće, banke, odnosno javne sanitarne prostore. I dok se zadnjih mjeseci u trgovinama tražio listić toaletnog papira više, potražnja u hotelima, restoranima i kampovima je stala.

'Pojavom korone u Hrvatskoj naglo je porasla potražnja za toaletnim papirom u trgovinama. U travnju se to dogodilo i u ostalim državama koje su polako odlazile u lockdown. Stizali su nam upiti iz Njemačke i Danske za 100 kamiona u 10 dana. Dok nam je potražnja u ožujku porasla za 30 posto, mjesec kasnije rasla je za 15, a u svibnju se, u odnosu na isti mjesec prošle godine, stabilizirala', govore uglas Kišak i Krajačić, u čijim je pogonima prošle godine proizvedeno toaletnog papira kojim je čak 95 puta moguće omotati planet Zemlju.

Omjer proizvodnje u oba segmenta u Delt papiru je jednak, no u većem postotku u izvozu završava takozvani program Professional.

Novi, medicinski program, uz jednokratne zaštitne kirurške maske, 'podebljat' će proizvodnja dezinfekcijskog sredstva za ruke, kao i ručno pakiranje aerosola poput dezodoransa.

'Situacija izazvana koronavirusom samo nas je pogurala u razvoj tog segmenta i asortimana. Vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati', zaključuju Kišak i Krajačić.

  • +11
Delt papir Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić