mito i korupcija

Tko su uhićeni u Varaždinu i što su imali s Ivanom Čehokom? Jedan je ugledni HDZ-ovac i poduzetnik, a drugi bivši direktor komunalnog poduzeća

14.07.2022 u 12:59

Bionic
Reading

Ured europskog javnog tužitelja u četvrtak je potvrdio da su tri osobe uhićene zbog sumnje na primanje i davanje mita vezano za projekt dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Vrijednost radova procijenjena je na 178 milijuna kuna, odnosno 23,7 milijuna eura. Neslužbeno, među uhićenima su bivši direktor komunalnog poduzeća Varkom Željko Bunić i poduzetnik Robert Gotić

Gotić je predsjednik Uprave građevinske tvrtke GK grupe. Jedno vrijeme bio je gradski vijećnik HDZ-a dok je Varaždinom upravljao Ivan Čehok.

Dug niz godina kao inženjer građevine radio je u inozemstvu kao jedan od direktora austrijske građevinske tvrtke Keller Grundbau. U Hrvatsku se vratio 2009., kad se stalno nastanio u rodnom Varaždinu. U jednom je intervjuu za lokalne medije izjavio da 'se želio vratiti kako bi dao svoj doprinos u izgradnji bolje nam Lijepe Naše'.

U HDZ se Gotić učlanio još devedesetih jer su mu, kako je izjavio, 'bliska načela koja zastupa HDZ'.

'Iz one sam generacije koja je u Beču skupljala novac za potrebe obrane Hrvatske, pri čemu je bečka crkva odigrala vrlo veliku ulogu. Još u Austriji sam shvatio da 'crni' zarađuju novac, a 'crveni' ga troše', poručio je u intervjuu Gotić.

Treći uhićeni je poduzetnik Stjepan Ptiček

Treći uhićeni je projektant Stjepan Ptiček, bivši direktor Coninga i sadašnji direktor tvrtke Ecoenergy. Ptičekova firma dio je zajednice ponuditelja koja je 2017. odabrana za uslugu provođenja stručnog nadzora u sklopu Aglomeracije Varaždin.

Kad je Čehok došao na vlast, Gotićeva sestra postala je šefica javne nabave u Varaždinu. Njezin brat tad je dobivao velike građevinske poslove na javnim natječajima, zbog čega ga je oporba prozivala za sukob interesa.

I karijera Željka Bunića vezana je za uspon Čehoka. Postao je gradski vijećnik HSLS-a na lokalnim izborima 2017., kada je Čehok dobio izbore. Tada je Bunić imenovan direktorom komunalnog poduzeća Varkom.

Prije toga bio je malo poznat Varaždincima. Poslovnu karijeru započeo je u pogonu Varteksa za Levi‘s u Novom Marofu, da bi zatim radio u Prima grupi, u kojoj je bio izvršni direktor za financije.

Bunić je također ovlašteni sudski vještak za financije i računovodstvo te znanstveni suradnik i asistent na Sveučilištu Sjever.

  • +5
Uhićenje Željka Bunića, bivšeg direktora Varkoma Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

I za njega su se dok je bio gradski političar vezale afere. Prozivali su ga jer je 2019. u varaždinskom HNK-u zaposlio sina, zbog čega se godinu prije mijenjala sistematizacija kako bi se prilagodila njegovoj struci multimedije i grafičke tehnologije.

Kad je Čehok izgubio poziciju gradonačelnika, Bunić je sporazumno otišao s mjesta direktora Varkoma, uz otpremninu od gotovo 300.000 kuna.