MALA I SREDNJA PODUZEĆA

'Tko neće ulagati u računalstvo ostaje u zapećku gospodarstva'

25.04.2016 u 15:17

Bionic
Reading

Na računalstvu visokih performansi (HPC - High Performance Computing) temelji se četvrta industrijska revolucija, a oni koji ostanu izvan tih trendova ostat će u zapećku svjetskog gospodarstva, rečeno je u ponedjeljak na forumu o HPC-u za mala i srednja poduzeća održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK)

HPC tehnologija predstavlja integraciju složenih algoritama, jakih računalnih sustava i brze mrežne infrastrukture, radi efikasnog, pouzdanog i brzog izvršavanja složenih programa uz postizanje visokih performansi, rečeno je na forumu. Karolj Skala iz Instituta Ruđer Bošković smatra da se na HPC-u temelji nova industrijska revolucija, odnosno evolucija.

’Tko je danas izvan računarstva, taj je izvan konkurencije. Nema uspjeha bez računarstva’, kazao je Skala dodavši kako se HPC uz ostalo odnosi na mrežno orijentirane, distribuirane samoorganizirane autonomne sustave.

’Europa već pet godina pokušava utjecati na mala i srednja poduzeća da koriste HPC tehnologiju. U tome nije lako biti predvodnik, ali se višestruko isplati’ rekao je Skala.

Nastojeći hrvatske poduzetnike upoznati s prednostima koje nudi napredno računalstvo u formi HPC tehnologije, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić istaknuo je da je kod razvijenih država sprega gospodarstva i znanosti puno jača nego kod nas.

’Nema konkurencije i konkurentskih proizvoda bez inovacija, a svakoj inovaciji prethodi kvalitetno istraživanje’, kazao je Antičić.

Po njemu, svijet će se u nekoliko sljedećih desetljeća više promijeniti nego što se promijenio u nekoliko proteklih stoljeća. Ako se, kaže Antičić, Hrvatska ne prilagodi najnovijih trendovima, uz ostalo i HPC-u, slijedi joj stagnacija, propadanje, još dramatičnije iseljavanje najkvalitetnijeg kadra, još veća nezaposlenost i siromaštvo, a prijeti joj i posvemašnja nebitnost na međunarodnom tržištu.

Za zamjenika ministra poduzetništva i obrta Maria Antonića, glavna gospodarska strategija EU-a predlaže kreiranje radnih mjesta s visokom dodanom vrijednošću, kreiranje novih proizvoda i usluga čime bi EU bila konkurentna u svjetskim razmjerima, prvenstveno sa SAD-om, Kinom i Japanom.

Računalstvo visokih performansi u Hrvatskoj nije u funkciji gospodarstvu ni približno onoliko koliko bi trebalo biti, naveo je Antonić dodavši kako će i njegovo ministarstvo učiniti sve da se stvari u tom segmentu promijene.
Tijekom foruma rečeno je i kako su za primjenu HPC tehnologije hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima temeljem više natječaja na raspolaganju značajna sredstva iz EU fondova. Jedan od njih, ’Fortissimo’, vrijedan 1,3 milijuna eura, upravo je otvoren za prijavu.