TPORTAL IZRAČUNAO

Tko će najviše dobiti, a tko izgubiti na plaći od 1. siječnja

25.10.2016 u 06:55

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić već prvog tjedna rada nove Vlade predstavlja poreznu reformu s namjerom da od početka godine stupe na snagu promjene koje bi trebale dovesti do rasta prosječnih plaća i rasterećenja poduzetnika. Ono što, dakako, najviše zanima građane su izmjene poreza na dohodak, pa smo izračunali tko će od njih najviše profitirati, a tko izgubiti

Prema neslužbenim informacijama, Marićev prijedlog uključuje povećanje poreznog odbitka s 2.600 na 3.750 kuna i smanjenje najviše porezne stope s 40 na 36 posto, ali se porezne olakšice na uzdržavane članove neće mijenjati.

To znači da će se neoporezivi dio plaće ubuduće računati kao zbroj novog osobnog odbitka (3.750 kuna) i sadašnje porezne olakšice. Tako će, primjerice, za jedno dijete ukupni porezni odbitak iznositi 5.050 kuna, a za dvoje djece 6.820 kuna. Time će ministar Marić ublažiti udar na proračun do kojeg bi došlo kada bi se porezne olakšice za uzdržavane članove računale kao do sada.

Poreznim izmjenama najviše će profitirali samci i zaposleni s visokim plaćama zahvaljujući rastu poreznog odbitka i pomicanju granice oporezivanja po najvišoj stopi s 13.200 na 20.000 kuna. S druge strane, građani s nižim plaćama i oni s više djece uglavnom neće imati veće koristi budući da se odustalo od ranije spominjanih poreznih potpora.


Evo kako će proći zaposleni s prosječnom plaćom koji sada zarađuju neto 5.594 kune. Zaposlenom samcu u Zagrebu plaća će porasti 339 kuna, a onome s jednim djetetom porast će 163 kune. No ako radnik ima dvoje djece, plaća mu neće rasti jer i sada, uz osobni odbitak od 2.600 kuna i pripadajuću poreznu olakšicu (3.120 kuna) ne plaća porez na dohodak.

Malo koristi imat će i zaposleni s nižim plaćama koji u postojećem sustavu plaćaju minimalan porez ili ga uopće ne plaćaju. Zaposlenom samcu u Zagrebu s plaćom od 4.000 kuna zarada će porasti 163 kune, a radnik s jednim djetetom dobit će tek 17 kuna više. Zaposleni s dvoje djece porezne izmjene neće osjetiti na plaći.


Najviše će profitirati profesionalci i menadžeri s natprosječnim primanjima. Tako će menadžer samac u Zagrebu s plaćom od 15.000 kuna zaraditi 1.263 kune više, a njegovom kolegi s jednim djetetom plaća će porasti 828 kuna. Znatno manje, tek 325 kuna, profitirat će menadžer s dvoje djece.

Napominjemo da je rast plaća najveći u Zagrebu gdje je zbog najveće stope prireza od 18 posto i najveće porezno opterećenje. Za zaposlene u drugim gradovima porezno rasterećenje nešto je manje, ali ne značajno s obzirom na to da prirez nema velikog utjecaja na visinu plaće.


Tako, primjerice, u Rijeci, gdje je stopa prireza 15 posto, samcu s prosječnim primanjima plaća raste 331 kunu, zaposlenom s jednim djetetom 159 kuna, a zaposleni s dvoje djece ostaje na istom. Od četiri najveća grada, najmanje će porasti plaće u Splitu s obzirom na stopu prireza od samo 10 posto.

Prema neslužbenim informacijama, porezne izmjene zahvatit će i prihode od drugog dohotka (autorski honorari, honorari po ugovoru o djelu, menadžerski bonusi) koji će se ubuduće pribrajati plaćama i oporezivati kao osnovni dohodak.