NASTAVLJEN I PAD PRIHODA

Tisuću najvećih izgubilo 13.000 radnih mjesta

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.06.2011 16:50
  • Objavljeno 08.06.2011 u 16:50
Fina forum

Fina forum

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / Cropix

Tisuću najvećih tvrtki u Hrvatskoj u 2010. godini ostvarilo je ukupno 414 milijardi kuna prihoda i 11,8 milijardi kuna dobiti, a u njima je izgubljeno 13 tisuća radnih mjesta, pokazuju podaci Financijske agencije objavljeni u publikaciji '1000 najvećih hrvatskih tvrtki prema ukupnom prihodu ostvarenom u 2010.'

Publikaciju je objavio tjednik Lider, a uključuje rezultate tvrtki iz realnog i financijskog sektora (banke, osiguravajuća društva, leasing-kuće i dr).

Iako je u prošloj godini prihod najvećima pao samo dva posto u odnosu na 2009. godinu, kada je pao sedam posto u odnosu na prethodnu godinu, izgubljeno je čak 13 tisuća radnih mjesta zbog čega je broj zaposlenih u 1.000 najvećih tvrtki pao ispod 400 tisuća

INA je prema prihodima najveća hrvatska kompanija koja se ujedno iz gubitaša premetnula u velikog dobitaša i svojim je rezultatom uvelike utjecala na rast ukupne dobiti.

Na drugom je mjestu Konzum, a na trećem HEP. Iako je prema prihodima HT četvrta najveća kompanija, prema dobiti je prva hrvatska kompanija, a to mjesto osigurano je prošlogodišnjim spajanjem s T-Mobileom.

Najveći gubitaši u 2010. su Pliva farmaceutika i Teva Pharmaceuticals, a najveći pad zabilježile su tvrtke iz građevinskog sektora Hidrocommerce i Profectus

Prema podacima Fine, u Hrvatskoj je 88 tvrtki prošle godine ostvarilo promet veći od jedne milijarde kuna, a 2009. bilo ih je 90. Milijarderi su postali Bina-Istra, Gradska plinara Zagreb - Opskrba, TŽV Gredelj, Bouygues TP - podružnica u Hrvatskoj, Tankerska plovidba, Petrol Hrvatska, Tifon, 3. maj brodogradilište, Lukoil Croatia i HŽ - Vuča vlakova.

Skupinu milijardera napustili su Konstruktor inženjering, Get nekretnine, Inagip, Pevec, Stipić Grupa, Viadukt, Tehnika, Hidroelektra niskogradnja, Hypo-Leasing Kroatien, Dioki, Osijek-Koteks i Mesna industrija Braća Pivac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!