VRTOGLAV RAST

Tesla vrijedi više od svih drugih proizvođača automobila zajedno. Ima li to smisla?

27.10.2021 u 22:32

Bionic
Reading

Rastom tržišne vrijednosti na razinu iznad bilijun dolara, automobilska kompanija Tesla ušla je u krug šest najvrednijih svjetskih kompanija

Nakon vijesti da je rent-a-car kuća Herz naručila 100.000 vozila dionica Tesle skočila je za gotovo 15 posto, a tržišna kapitalizacija kompanije dosegnula je 1.045 milijardi dolara. Time je Muskova tvrtka samo ojačala vodeću poziciju u odnosu na konkurente.

A koliki je to skok bio, najbolje oslikava podatak da je rast kapitalizacije Tesle u jednom danu premašio cjelokupnu vrijednost Forda za gotovo tri puta. Preskočivši granicu od bilijun dolara, Tesla se priključila malobrojnom društvu kompanija vrijednih više od tisuću milijardi dolara, u kojem su još tehnološki divovi Apple, Amazon, Microsoft i Alphabet (Google).

Zvuči gotovo nevjerojatno to da kompanija Elona Muska sada vrijedi više nego devet sljedećih proizvođača automobila zajedno.

Mnogi analitičari smatraju da je Tesla uvelike precijenjena s obzirom na to da još uvijek proizvodi znatno manje automobila od većine drugih automobilskih divova. Primjerice lani je prodala oko 500 tisuća automobila, a Toyota 10 milijuna njih.

No postoje brojni faktori koji idu u prilog Muskovoj kompaniji te podgrijavaju očekivanja ulagača da će ona vrlo brzo postati lider i po broju prodanih automobila i po ostvarenoj dobiti.

Elon Musk Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Narudžba Hertza katapultirala je vrijednost dionice na samo zato što je riječ o najvećoj pojedinačnoj kupnji automobila, nego i zato što je to naznaka trenda prelaska rent-a-car tvrtki na električne automobile te signalizira daljnje velike narudžbe.

Dodatne koristi za Teslu očekuju se zato što će sada velik broj korisnika imati mogućnost isprobati električni automobil i odlučiti se za njegovu kupnju.

  • +9
Ove godine otvoren je prvi Teslin salon automobila u Hrvatskoj Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Nakon višegodišnjih gubitaka Tesla je čvrsto ušla u zonu profitabilnosti. Osobito dobre rezultate ostvarila je u vrijeme pandemije, kada se druge automobilske tvrtke suočavaju s velikim problemima zbog nedostatka komponenti.

Za razliku od njih, Tesla je vertikalno integrirana kompanija, što znači da sama proizvodi većinu komponenti. Tako je Muskova kompanija u trećem kvartalu, u kojem su drugi proizvođači bili prisiljeni prekinuti proizvodnju, zabilježila rekordnu proizvodnju i isporuku vozila.

  • +83
Tesla Model 3 Long Range AWD Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Proizvedeno je 237.823 vozila, što je povećanje od 64 posto u odnosu na prethodnu godinu, a prihodi su skočili za 57 posto, na 13,8 milijardi dolara.

Sve to dovelo je do snažnog rasta profitabilnosti. Tvrtka je u trećem tromjesečju zaradila 1,62 milijarde dolara, nadmašivši rekord od 1,14 milijardi dolara, postavljen u drugom tromjesečju ove godine.