DRŽAVNI SLUŽBENICI

'Teret krize treba raspodijeliti na sve'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 27.02.2009 18:00
  • Objavljeno 27.02.2009 u 14:35
kriza burza

kriza burza

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: photo credit

Umjesto najavljenog novog pritiska na plaće zaposlenih u javnim i državnim službama i izazivanja novih socijalnih tenzija, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika predlaže Vladi formiranje svojevrsnog antirecesijskog fonda u koji bi sredstva izdvajali svi zaposleni u Hrvatskoj.

Fond bi služio za poticanje gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, a tvrtke bi iz njega mogle povlačiti sredstva s odgodom povrata dok traje recesija, pojašnjava sindikat u priopćenju.

Građani koji bi izdvajali u fond bili bi istovremeno i njegovi dioničari, a povrat sredstava uloženih u fond jamčila bi država.

Tako bi se umjesto pritiska na plaće 240.000 proračunskih korisnika izlazak iz krize ravnomjerno raspodijelio na svih 1.250.000 zaposlenih u Hrvatskoj, a gospodarstvo bi dobilo jeftin novac za financiranje proizvodnje i očuvanje radnih mjesta.

Osim toga, umjesto s 6-postotnim smanjenjem osnovice za izračun plaća državnih i javnih službenika, teret izlaska iz krize mogao bi se financirati s npr. jedan posto iznosa mjesečne plaće, a ravnomjerno bi ga podijelili svi slojevi hrvatskog društva koji privređuju, uz realnu mogućnost povrata uloženih sredstava nakon izlaska iz krize.

O formiranju antirecesijskog fonda građani bi mogli odlučiti na referendumu i pokazati postoji li u Hrvatskoj uopće društvena solidarnost i spremnost na odricanje za opće dobro u teškim vremenima, ističe sindikat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi