UNOSNI PLODOVI

Talijani žele otkupiti sav lješnjak iz Slavonije

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 26.04.2012 20:37
  • Objavljeno 26.04.2012 u 20:37
lješnjaci

lješnjaci

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Patrik Macek/Vecernji list

Jedna od najvećih europskih tvrtki za preradu lješnjaka i srodnog voća, talijanska Besana, želi otkupiti sav urod lješnjaka i oraha iz istočne Slavonije. U potrazi su lješnjacima i orasima svih sorti, ali i suhim voćem, košticama bundeve golice, bobičastim voćem i drugim sjemenkama i plodovima koje prerađuju u okolicu Napulja

Na današnjem sastanku u Osijeku s šezdesetak uzgajivača lješnjaka planove i cijene predstavili su zastupnici trojica hrvatskih predstavnika Besane najavili su jesensku otkupnu cijenu od 11,5 kuna po kilogramu lješnjaka u ljusci. Kilogram očišćenih planiraju plaćati oko pet eura uz posebne dogovore oko kvalitete i očuvanosti jezgre. Na cijene se posebno obračunava PDV.

Vlado Marinello, zastupnik Besana, budućim dobavljačima najavio je plaćanje lješnjaka po predaju u otkupnoj stanici. 'Možemo otkupiti pet šest puta više lješnjaka nego što se proizvodi na ovom području', objasnio je Marinello, direktor zagrebačke tvrtke Sumako, preko koje Besana posluje u Hrvatskoj.

Vlaga treba biti između sedam i 10 posto, primjese standardne, a veličina nije presudna. Na otkupnoj stanici neće se kalibrirati, ali za kalibrirane veće plodove može se postići viša cijena. Problematični su jedino šuplji i bolesni plodovi, koji se ne otkupljuju.

Blaženko Vinković, umirovljeni voditelj voćarske i vinogradarske proizvodnje u kombinatu PP Orahovica, proizvođačima je rekao da stručno posađene i njegovane plantaže lješnjaka godišnje mogu dati više tona lješnjaka po hektaru.

'Pravilno treba prilagoditi teren, obraditi i pripremiti tlo, obaviti analizu tla, obaviti primjerenu gnojidbu, saditi kvalitetne sadnice i prikladno zaštiti stabla. Važan je odabir sorti jer sam nažalost viđao plantaže od 100 hektara kako propadaju zbog sorte prilagođene toplijim klimatskim uvjetima', naglasio je Vinković, inače zainteresiran za organizaciju radionica za dobavljače o specifičnim pitanjima uzgoja lješnjaka.

Povećanje uroda postiže se, dodaje, uzgojem u obliku grmovite vaze, što olakšava upotrebu suvremenu mehanizacije i najboljeg iskorištenja svjetlosti.

Uz Vinkovića i Marinella u otkup je uključen Zdravko Crnčan, uzgajivač lješnjaka iz Marijanaca, kod kojega je otkupna stanica. Budući da su na sastanku bili uzgajivači iz Vukovarsko-srijemske i drugih slavonskih županija Marinello je rekao da bi se otkup mogao organizirati na drugim otkupnim stanicama, ako bude dovoljnih količina lješnjaka.

U posljednjih nekoliko godina u Osječko-baranjskoj županiji posađeno je oko 380 hektara nasada lješnjaka, uz državne i županijske potpore. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede u 2008. godini u cijeloj Hrvatskoj proizvedeno je 1.289 tona lješnjaka i 6.828 oraha. Dvije trećine svjetske proizvodnje lješnjaka pokriva Turska sa 550 do 750 tisuća tona lješnjaka, pa cijena svake godine ovisi o otkupu u toj zemlji.

Talijanska Besana otkupljeno svježe i sušeno voće prži, dodaje začine, blanšira, miješa s drugim voćem i dodacima, melje u prah i paste, ušećeruje i tako dobiva gotove ili polugotove proizvode koje distribuira po europskom tržištu, a najviše u Veliku Britaniju. U tvrtki na tome radi 350 ljudi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi