VOĆARSTVO

Očekuje se dobar urod voća, ali i rast cijena

13.04.2022 u 11:15

Bionic
Reading

Negativne temperature koje su proteklih dana bile u kontinentalnim dijelovima Hrvatske nisu prouzročile veću štetu u voćnjacima, kazao je u srijedu predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimir Markota, izrazivši nadu da u idućem razdoblju neće biti negativnih temperatura te da bi urod voća mogao biti dobar.

"Na svu sreću negativne temperature koju su proteklih dana bile u kontinentalnim dijelovima Hrvatske nisu u voćnjacima prouzročile veću štetu. Obzirom da većina voća još nije u tzv. visokoj 'fenofazi', negativne temperature koje su bile oko minus 2 stupnja i, što je najbitnije, nisu dugo trajale, nisu nanijele štete koje će se odraziti na količinu i kvalitetu uroda", istaknuo je Markota u odgovoru na Hinin upit.

Nada se da u idućem razdoblju, kako prognoze najavljuju, neće biti negativnih temperatura i da bi, kako stvari sada stoje, moglo biti dobrog uroda.

Za očekivati je da dođe do korekcije cijena

Osvrnuvši se na situaciju u voćarstvu, Markota ističe kako ona nije dobra te da je sve manje površina pod tradicionalno zastupljenim voćnim vrstama u Hrvatskoj kao što su jabuke, kruške, šljive, trešnje i sl.

"Rezultat je to situacije da su ulaganja u voćarstvo jako visoka, da je to radno intenzivna djelatnost, a da je dohodovnost upitna jer je poslovanje pod otvorenim nebom i na otvorenom europskom tržištu vrlo zahtjevno i neizvjesno", kazao je.

Cijene repromaterijala i logističkih troškova (prijevozi i pakiranja), kako je rekao, rastu svakodnevno, ali za sada prodajne cijene jabuka, jedinog hrvatskog voća koje se sada može naći na policama trgovaca, u Hrvatskoj su još uvijek gotovo na razinama iz prošle godine, a ima ih još za sljedeća dva mjeseca u osnovnom sortimentu.

"Za očekivati je da će u slijedećoj sezoni neminovno doći do korekcija cijena", istaknuo je Markota.

Kaže i kako se u posljednjih nekoliko tjedana osjeti pritisak dobavljača jabuke iz Poljske, koja ima velike viškove jer joj je obustavljen plasman u Bjelorusiji i preko nje u Rusiju, a poremećeni su i kanali prodaje u Ukrajinu, sve tržišta koja su vukla znatne količine jabuke iz Poljske.

Svi ti viškovi, kako je istaknuo, usmjeravaju se prema Europi i Hrvatskoj po dampinškim cijenama, jer se žele rješavati zaliha. Kao i obično, ima i prodavača koji "love u mutnom" i tako unesenu jabuku deklariraju kao Hrvatsku i tako varaju kupce i čine štetu domaćim proizvođačima, upozorio je.

Dodaje i kako su HVZ i Ministarstvo poljoprivrede u dogovoru sa službama inspekcija te se provode kontrole na mjestima gdje su takvi prijestupi najčešći.

DZS: U 2021. pala proizvodnja jabuka, šljiva, krušaka; porasla proizvodnja mandarina

Nedavno objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazali su da je lani zabilježen pad proizvodnje gotovo svog vrsta voća, osim mandarina.

Proizvodnja jabuka prošle je godine smanjena u odnosu na godinu ranije za 9,4 posto, na 60.788 tona. Smanjena je i proizvodnja šljiva, za 56,4 posto, na 5.835 tona, krušaka za 25,6 posto, na 3.856 tona, bresaka i nektarina za 32,4 posto, na 3.064 tone, višanja za 13,6 posto, na 5.620 tona, lješnjaka za 36,9 posto, na 1.953 tone, jagoda za 24,8 posto, na 1.999 tona, grožđa za 5,6 posto, na 116.631 tonu itd.

Rast proizvodnje kod voća je zabilježen jedino kod mandarina, za 2,4 posto, na 40.580 tona.

U konzultantskoj tvrtki Smarter u svojoj su analizi kazali kako pad proizvodnje pokazuje ranjivost sektora. No ističu kako Hrvatska ima potencijala u proizvodnji voća i povrća ima ogromne potencijale obzirom na nisku razinu samodostatnosti te očekivani rast potrošnje u idućim godinama kroz povećanje turističke potrošnje i kroz rast potrošnje po glavi stanovnika.

No, važno je prepoznati uska grla u funkcioniranju tržišta odnosno cijelog opskrbnog lanca od proizvodnje, preko otkupa, do prodaje i izvoza, navodi se u analizi Smartera.

sve osim nogometa