OČUVANJE OKOLIŠA

T-HT donira 500.000 kuna za zaštitu močvara

04.06.2009 u 12:12

Bionic
Reading

T-Hrvatski Telekom (T-HT) nastavit će i ove godine ulagati u očuvanje okoliša. Nakon što je lani provedena akcija pošumljavanja, ovogodišnji projekt vrijedan pola milijuna kuna namijenjen je za zaštitu močvara

U suradnji s Državnim zavodom za zaštitu okoliša, T-HT će u svoje četiri poslovne regije donirati novac za održavanje po jednog močvarnog staništa: Odranskog polja, pašnjaka Iva, creta Trstenik i rijeke Vrlike.

Projekt po imenom 'Očuvanje staništa ugroženih vrsta' danas su na konferenciji za novinare predstavili Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-HT-a i Davorin Marković, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša.

'Ova projekt zasigurno neće riješiti sve probleme, ali će osvijestiti druge da se odgovorno ponašaju. Ne smijemo zaboraviti da mi samo posuđujemo okoliš od naše djece i da ga za njih čuvamo. Telekomunikacije su same po sebi prijateljski nastrojene prema prirodi za razliku od nekih drugih gospodarskih grana', istaknuo je Mudrinić.

U sklopu projekta planirano je uklanjanje šikare sa zapuštenih livada Odranskog polja što će omogućiti ponovno gniježđenje ptice kosac. Čišćenje pašnjaka Iva uz rijeku Savu obnovit će hranilišta orlova štekavca i kliktaša te crne rode, a obnavljanje đerma ponovnu ispašu stoke. Čišćenje jedinstvenog nadignutog creta na Trsteniku omogućit će zaštitu rukavičaste suhoperke, biljke koja u Hrvatskoj raste jedino na tom mjestu. Na rijeci Vrljici provest će se radiotelemetrijsko praćenje mekousne pastrve kako bi se što bolje zaštitila.

Akcijama će se moći volonterski pridružiti i svi zaposlenici T-HT-a.