New Europe Market

Svjetski poznati producenti dolaze u Dubrovnik diskutirati o plasmanu lokalnog sadržaja na globalno tržište

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 12.04.2018 15:48
  • Objavljeno 12.04.2018 u 15:48
tportal

Izvor: NEM / Autor: ANTONIO BRONIC

Lokalna produkcija sadržaja važna je tema o kojoj će se diskutirati na New Europe Marketu od 11. do 14. lipnja u Dubrovniku gdje će se i ove godine okupiti vodeći stručnjaci s područja televizije, menadžeri i članovi uprava televizijskih tvrtki, operateri iz cijele regije te producenti kao i ostali medijski znalci

Neki kritičari i analitičari tržišta smatraju da stalno rastuća lokalna produkcija pridobiva nove gledatelje i zadržava stare bolje nego ostali oblici produkcije. Može li lokalna produkcija na pay TV kanalima biti novo mjerilo i znak kvalitete?

'Kako proizvesti odličan lokalni sadržaj?' (How to make great local production) naziv je panela na kojem će raspravljati cijenjeni stručnjaci producentske branše pod moderatorskom palicom Ivane Miković, zamjenice generalnog direktora Radio-televizije Srbije.

Kako cijeli proces izgleda iz perspektive producenata, što oni čine da zadrže gledatelje uz svoj sadržaj te kako sadržaj učiniti što kvalitetnijim objasnit će Kim Moses, izvršna producentica Sander Moses Productionsa; Lars Lundström, scenarist i producent Nice drame; Nebojša Taraba, kreativni direktor Drugog plana; Taliah Shahar, voditeljica međunarodnih poslova United Studiosa of Israel te Paula Cohen McHarg, viša voditeljica prodaje za srednjoistočnu Europu, Zajednicu nezavisnih država, Afriku, Bliski istok, Grčku i Tursku u Keshet Internationalu.

'Budući da televizija postaje sve globalnija, NEM je najbolje mjesto za istraživanje industrije i upoznavanje s rastućom regijom srednje i istočne Europe, rekla je Taliah Shahar, voditeljica međunarodnih poslova United Studiosa of Israel dodavši kako u vrijeme kada globalna TV platforma dobiva zamah, povećava se i potreba za vrhunskim lokalnim dramama: “Gledatelji i dalje žele vidjeti svoje živote i jedinstvena iskustva na velikom ekranu', zaključila je.

Iz usta osobe zaslužne za svjetski hit Humans

Raznolik sadržaj, zanimljiva i inovativna produkcija, lokalna tematika… Može li pay TV uistinu povećati brojke gledanosti novim, osvježenim, originalnim lokalnim sadržajem?

tportal

Izvor: NEM / Autor: Promo

Na to će pitanje pokušati dati odgovor jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih skandinavskih producenata i scenarista Lars Lundström, izvršni producent britanske serije 'Ljudi' (Humans) koja je ujedno remake njegova ZF hita 'Stvarni ljudi' (Real Humans). Javnosti je poznat i po radu na serijama Tusenbröder i Wallander, a otkrio nam je kako napraviti lokalnu dramsku produkciju koja će privući globalnu pozornost:

'Vjerujem da je riječ o stvaranju vlastitog jedinstvenog svemira tijekom kojeg se ne treba sramiti lokalnih aspekata. Sve su velike priče zapravo lokalne, čak i priče poput 'Zvjezdanih staza' (Star Trek). Vrlo sam sretan i počašćen što prisustvujem na NEM-ovu panelu o lokalnoj produkciji, kao i na cijelom značajnom događaju.'

Da je lokalna produkcija gledateljima uvijek bliža od one inozemne, misli i kreativni direktor produkcijske kuće Drugi plan Nebojša Taraba i producent serije 'Novine' koja je upravo zahvaljujući screeningu na NEM-u 2016. doživjela međunarodni uspjeh i globalnu distribuciju:

'Već potvrđena iskustva nekih velikih pay TV sustava, poput HBO-a, pokazuju da su lokalne originalne produkcije u pravilu bolje primljene i više gledane, čak i od najvećih globalnih hitova poput 'Igre prijestolja' (Game of Thrones). Dobitna situacija za sve je ona u kojoj neki lokalni sadržaj dobrim odabirom teme izazove globalni interes.'

NEM koji ne želite propustiti

Na NEM-u 2018. će profesionalci imati priliku razmijeniti poslovne ideje, družiti se s ljudima iz branše, upijati i dijeliti znanje te opustiti se u jednoj od najljepših mediteranskih destinacija – Dubrovniku. Registrirajte se i pronađite najbolju opciju za vas na službenoj internetskoj stranici događaja. http://neweumarket.com/

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!