NEMA NAPRETKA

Svjetske burze porasle, unatoč riziku od 'fiskalne litice'

09.12.2012 u 11:16

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će se u SAD-u izbjeći 'fiskalna litica', premda u pregovorima između republikanaca i demokrata nema nikakvog napretka

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1 posto, na 13.155 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,1 posto, na 1.418 bodova. No, Nasdaq indeks oslabio je 1,1 posto, na 2.978 bodova.

Rast Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će republikanci i demokrati dogovoriti rješenja za smanjenje proračunskog deficita kako bi se izbjegla 'fiskalna litica', no trgovalo se oprezno jer nema nikakvog napretka u pregovorima.

Demokrati poručuju da svako rješenje mora uključivati povećanje poreza bogatijim Amerikancima, dok vodstvo republikanaca kaže da o tome ne želi ni razgovarati.

U petak je John Boehner, vođa republikanaca u Kongresu, javno priznao da nema napretka u pregovorima, pa je pozvao predsjednika Baracka Obamu da izađe s novim prijedlogom kako bi se izbjegla 'fiskalna litica'.
Ako demokrati i republikanci u iduća tri tjedna ne pronađu rješenja za smanjenje proračunskog deficita, početkom iduće godine automatski će stupiti na snagu smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, što bi moglo naštetiti potrošnji i uvesti američko gospodarstvo u recesiju.

Ipak, mnogi ulagači očekuju da će se do kraja godine postići nekakav, barem privremeni, sporazum.
No, i taj bi mogao uključivati povećanje poreza na kapitalne dobitke i dividende, pa posljednjih dana mnoge kompanije isplaćuju posebne dividende ili pomiču rok njezine isplate kako bi se, dok je to još moguće, zaobišlo povećanje poreza njihovim dioničarima.

I dok su S&P 500 i Dow porasli, Nasdaq indeks prošloga je tjedna pao. Posljedica je to 8,9-postotnog pada cijene dionice Applea, koja ima veliku težinu u tom indeksu.

Pritisak na Apple uslijedio je nakon izvješća jedne konzultantske tvrtke kako proizvođač iPada gubi udjel na tržištu tablet računala. Uz to, kako je cijena dionice Applea znatno porasla od početka ove godine, ulagači su odlučili pokupiti zaradu jer se plaše da će iduće godine biti povećan porez na kapitalni dobitak.

„Pad Applea znatno je utjecao na Nasdaq indeks jer u njemu ta dionica ima veliku težinu. Na S&P 500 indeks Apple je utjecao manje jer u njemu ima manju težinu, dok je Dow Jones najviše porastao jer uopće ne sadrži dionicu Applea“, objašnjava Rex Macey, direktor u tvrtki Wilmington Trust.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 posto, na 5.914 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,5 posto, na 7.517 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 3.605 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 0,8 posto, na 9.527 bodova.