PAD INDEKSA

Svjetske burze pod pritiskom slabosti eurozone

28.09.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji iz nekih od najvećih svjetskih gospodarstava

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 1 posto, na 17.113 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,4 posto, na 1.982 boda, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 4.512 bodova. To je najveći tjedni pad tih indeksa od početka kolovoza.

Pad cijena dionica posljedica je zabrinutosti ulagača u vezi tempa rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Osim u SAD-u, ni u jednom drugom situacija nije blistava, no najviše zabrinjava slabost eurozone

Prema izvješću tvrtke Markit, PMI indeks i proizvodne i uslužne djelatnosti u Francuskoj u rujnu je pao s 49,5 na 49,1 bod, najnižu razinu u posljednja tri mjeseca, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Nisu impresionirali ni podaci iz Njemačke, dok je u cijeloj eurozoni PMI indeks za privatni sektor skliznuo s 52,5 na 52,3 boda, najnižu razinu u ovoj godini i ispod očekivanja analitičara.

'Podaci iz Europe zabrinjavaju. Nismo očekivali da će se tamošnja situacija brzo poboljšati, ali smo očekivali postupno jačanje, a ne slabljenje gospodarske aktivnosti', kaže David Lebovitz, strateg u J.P. Morgan Fundsu.

Cijene dionica na Wall Streetu bile su pod pritiskom i zbog jačanja dolara, što je posljedica špekulacija da će američka središnja banka uskoro zaoštriti monetarnu politiku. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo je najvišu razinu u četiri godine.

'Uspon dolara zabrinjava jer bi mogao izazvati pad prihoda velikih američkih kompanija, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni', kaže John Schmitz, portfelj menadžer u fondu Bahl & Gaynor.

Premda su se u petak cijene dionica ponešto oporavile, nakon podatka o bržem rastu američkog gospodarstva u drugom tromjesečju nego što se prije procjenjivalo, indeksi nisu uspjeli nadoknaditi sve gubitke iz prvog dijela tjedna.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE skliznuo je 2,7 posto, na 6.649 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,2 posto, na 9.490 bodova, a pariški CAC 1,5 posto, na 4.394 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,6 posto, na 16.229 bodova.