globalna ekonomija

Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

14.04.2024 u 06:55

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene dulje nego što se očekivalo i jer poslovni rezultati američkih banaka nisu impresivni.

Na Wall Streetu je Dow Jones potonuo 2,4 posto, na 37.983 boda, dok je S&P 500 pao 1,6 posto, na 5.123 boda, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 16.175 bodova.

Najveća svjetska burza našla se pod pritiskom jer u SAD-u inflacija ne popušta.

Prošloga je tjedna objavljeno da su potrošačke cijene u ožujku porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini, dok je inflacija na godišnjoj razini dosegnula 3,5 posto, što je 0,3 postotna boda više nego u veljači.

To je veći rast cijena nego što su analitičari procjenjivali, a više od očekivanja porasla je i temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energenata.

Podaci pokazuju da posljednjih mjeseci inflacija ne popušta i da se i dalje kreće znatno iznad ciljane razine Feda od oko 2 posto.

Stoga središnja banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, što ovih dana poručuju i čelnici američke središnje banke.

Nakon ovih podataka, gotovo sasvim su splasnule nade ulagača da će Fed smanjiti kamate na sjednici u lipnju.

Malo je izgleda i da će proces smanjenja kamata početi u srpnju, pa se prvo smanjenje cijene novca sada očekuje u rujnu.

Pitanje je, također, u koliko bi navrata Fed ove godine mogao smanjiti kamate. Dosad se očekivalo da će to biti u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, no sve je izglednije da će biti manje rezova.

„Podaci o visokoj inflaciji izazvali su pad cijena dionica. Nije u pitanje doveden samo 'timing' prvog smanjenja kamata, nego i to u koliko će navrata Fed ove godine smanjiti kamate”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Ulagače je razočarao i loš početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Sve tri banke koje su u petak objavile izvješća – JPMorgan, Wells Fargo i Citigroup – ostvarile su slabije rezultate nego što se očekivalo, pa su cijene njihovih dionica pale.

ECB signalizirao smanjenje kamata

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Doduše, londonski FTSE indeks porastao je 1,1 posto, na 7.995 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 1,3 posto, na 17.930 bodova, a pariški CAC 0,6 posto, na 8.010 bodova.

Podršku tržištima pružile su, pak, poruke iz Europske središnje banke (ECB). Doduše, čelnici ECB-a zadržali su na sjednici u četvrtak kamatne stope nepromijenjene, no jasno su poručili da bi uskoro moglo početi smanjenje kamata.