svjetska tržišta

Potres u Tajvanu uznemirio azijske burze

03.04.2024 u 07:34

Bionic
Reading

Azijske burze u srijedu su pale nakon što je snažan potres pogodio Tajvan, potaknuvši zabrinutosti oko mogućih poremećaja vitalne proizvodnje tamošnje industrije čipova, kao i zbog očekivanja da će Fed snižavati kamatne stope sporijim tempom nego su priželjkivali.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 6,30 sati u minusu 0,7 posto, dok je japanski Nikkei potonuo 1 posto, nakon što je u prvom tromjesečju bio na dobitku 20 posto.

Tajvansko tržište kapitala potonulo je 0,8 posto nakon što je snažan potres, magnitude 7,2 stupnja, zatresao Tajpei i posljedično potaknuo objavu upozorenja na tsunami diljem regije. Ta upozorenja sada su ukinuta.

Najviše je pala cijena dionice proizvođača čipova Taiwan Semicondustor Manufacturing Co, za 1,4 posto, jer je kompanija uslijed potresa evakuirala neke svoje pogone.

Pale su i cijene dionica na šangajskoj burzi za 0,24 posto te u Hong Kongu za 0,6 posto, unatoč tome što je najnovije istraživanje pokazalo rast aktivnosti u tamošnjem uslužnom sektoru u ožujku.

Azijske burze također prate gubitke na Wall Streetu, koji je pao drugi dan zaredom zbog dobrih gospodarskih pokazatelja, što potiče razmišljanja da bi kamatne stope američke središnje banke mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se na tržištu očekivalo.

Dvoje Fedovih dužnosnika u utorak su kazali kako misle da bi bilo 'razumno' sniziti kamatne stope tri puta ove godine, no tržišta smatraju da će to smanjenje iznositi svega 69 baznih bodova.

"Na zadnjem Fedovom zasjedanju govorili su o smanjivanju kamata u tri navrata, no takva kretanja tendiraju imati određeni zamah. Kako se počnu mijenjati, otkrit ćemo da će se vjerojatno ponovno promijeniti na sljedećem zasjedanju, a tada će se vjerojatno pokazati da će ih smanjiti samo dvaput. Postoji velika šansa da ih uopće ne snize", kaže Andrew Lilley, glavni strateg za stope u Barrenjoeyu u Sydneyu.

Dolar gubi snagu

Na valutnim tržištima dolarov indeks, koji je u utorak dotaknuo petomjesečni maksimum od 105,10 u odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se spustio na 104,76 bodova.

Uspon tečaja američke valute izgubio je zamah nakon još jednog niza snažnih američkih gospodarskih podataka, koji su pokazali da je u ožujku proizvodnja porasla po prvi put u godinu i pol, a i porast novih narudžbi je veći od očekivanog.

"Tržišta su općenito smanjila svoja očekivanja u vezi smanjenja kamatnih stopa posljednjih tjedana, s obzirom na snagu američkih ekonomskih podataka i protivljenje dužnosnika Feda", rekla je Carol Kong, valutni strateg u Commonwealth Bank of Australia (CBA).

Tečaj jena prema dolaru kreće se oko 151,5 jena za dolar, nadomak najniže razine prema američkoj valuti u zadnjih 34 godine od 151,975 jena, unatoč povijesnoj promjeni monetarne politike japanske središnje banke.

Bank of Japan, naime, podigao je kamatne stope prošli mjesec po prvi put u 17 godina, no budući da su monetarni zakonodavci najavili njihovo daljnje sporo podizanje, tečaj jena i dalje nema snage za oporavak, posebice s obzirom na i dalje vrlo velik jaz između prinosa po japanskoj i američkoj valuti. Daljnje klizanje jena prema dolaru koči tek strah od moguće devizne intervencije japanskih vlasti.

Tečaj eura ojačao je blagih 0,02 posto prema dolaru, na 1,0772 dolara.