svjetska tržišta

Europske burze porasle uoči izvješća o inflaciji u SAD-u

10.04.2024 u 09:37

Bionic
Reading

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg pada, dok ulagači čekaju izvješće o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,57 posto, na 7.980 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 posto, na 18.200 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 8.085 bodova.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Šangaju. U Australiji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,3 i 1,8 posto. U Južnoj Koreji se zbog parlamentarnih izbora danas ne radi.

Na burzama vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones oslabio 0,02 posto, dok je S&P 500 porastao 0,14, a Nasdaq indeks 0,32 posto.

Na burzama već danima vlada oprez jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o inflaciji u SAD-u, koje će biti objavljeno u srijedu.

Analitičari u prosjeku procjenjuju da je temeljna stopa inflacije, bez cijena energije i hrane, u ožujku blago skliznula na 3,7 posto, s 3,8 posto mjesec dana prije.

To je i dalje znatno iznad ciljane razine Feda od oko 2 posto, što znači da američka središnja banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, što većina dužnosnika Feda ovih dana i poručuje.

Zbog toga su splasnule nade ulagača da će Fed smanjiti kamate na sjednici u lipnju.

Ulagači su oprezi i zbog toga što krajem tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku porasle 5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.