VODEĆI INDEKSI SLABE

Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom, ulagače muči spori oporavak gospodarstva

19.09.2021 u 08:28

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja oporavka globalnog gospodarstva i skorašnjeg smanjenja fiskalnih i monetarnih poticaja.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 34.584 boda, dok je S&P 500 pao 0,6 posto, na 4.432 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 15.043 boda.

Najveći dvotjedni pad S&P 500 indeksa od veljače ponajviše je posljedica zabrinutosti ulagača zbog skorog smanjenja poticaja središnjih banaka.

Europska središnja banka već je najavila smanjenje monetarnih poticaja, a uskoro bi to mogao učiniti i američki Fed.

Situacija na američkom tržištu rada postupno se poboljšava, dok se inflacija kreće iznad 5 posto, što znači da bi Fed uskoro mogao započeti smanjivati poticaje.

Analitičari nisu suglasni hoće li Fed to najaviti već na sjednici idućega tjedna ili u studenome, no većina smatra da će smanjenje iznosa za kupnju obveznica započeti ove godine.

U fokusu je ulagača i prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena o proračunskom paketu vrijednom 3.500 milijardi dolara, koji uključuje povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 posto.

Predložene porezne izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5 posto.

„Tržište je pod pritiskom zbog skorog zaoštravanja fiskalne politike uslijed povećanja poreza i zaoštravanja monetarne politike Feda. Uz to, gospodarski pokazatelji nisu loši, ali neki ukazuju na usporavanje oporavka gospodarstva zbog širenja delta varijante koronavirusa”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,9 posto, na 6.963 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,8 posto, na 15.490 bodova, a pariški CAC 1,4 posto, na 6.570 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, na 30.500 bodova jer se ulagači nadaju novim poticajnim gospodarskim mjerama.