EFEKT BIOGORIVA

Svinjetina će poskupjeti za 25 posto

30.04.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Promjena trenda na svjetskom tržištu mesa, koja je u travnju i u SAD-u dovela do 25-postotnog poskupljenja svinjetine u veleprodaji te 22-postotnog poskupljenja govedine od početka godine, uskoro bi se mogla odraziti i na tržište Hrvatske

Svjetski trend poskupljenja mesa posljedica je skupljih ratarskih kultura koje se sve više koriste za biogorivo, piše Business.hr, najavljujući skuplje cijene mesa i u Hrvatskoj.

Pojedini uzgajivači svinja najavljuju da će se cijene povećati već za koji tjedan. U Plodinama su potvrdili da trenutačno nema poskupljenja, ali su im domaći dobavljači najavili rast cijena. U Podravkinoj mesnoj industriji Danica kažu da poskupljenje domaćeg svinjskog mesa ne očekuju prije druge polovice lipnja, kada se zbog turističke sezone očekuje povećana potražnja.

'Trenutačno i u EU stagniraju cijene svinjskih i junećih trupova. Prema aktualnim cijenama odojaka i stočne hrane, cijena svinja bi u sezoni trebala biti oko 25 posto veća od sadašnje, odnosno oko 10,15 kuna za kilogram žive vage. Cijena svinja za zimsku sezonu ovisit će o cijeni kukuruza za 2010. godinu', stoji u Podravkinom odgovoru.