Variosystems AG

Švicarsko-američka tvrtka otvara tvornicu u Ludbregu, trebat će im stotinu radnika

26.02.2019 u 15:35

Bionic
Reading

Već su krenuli prvi natječaji za zapošljavanje radnika u novu specijaliziranu kompaniju Variosystems AG, švicarsko-američku elektroničku tvrtku koja je proteklih dana objavio vijest o širenju svoje proizvodnje u Ludbreg

U Ludbregu su unajmili 800-tinjak kvadrata hale u Koprivničkoj ulici, a u prvoj fazi bit će im potrebno barem 100 zaposlenih iz Ludbrega i okolice. Plan im je proširiti proizvodnju, a za to su već načelno dogovorili prostor od 60.000 kvadrata u ludbreškoj poslovnoj zoni. Deset milijuna eura vrijedan privatni projekt mogao bi krenuti u ostvarenje već iduće godine, piše Podravski.hr.

Ludbreg sve više postaje tehnološko središte ovog dijela Hrvatske, s uspješnim, manje ili više izvoznim firmama poput Ducatija, Opreme, Lukapsa, Inoxmonta… Zanimljivo je da je vodstvo Variosystemsa pregledalo čak 15 lokacija diljem Hrvatske, a na kraju se odlučilo za Centar Svijeta. U tome im je, ponajviše u spajanju s investitorima, pomogao naš generalni konzul u Švicarskoj, inače rođeni Varaždinac Slobodan Mikac.

'Ako neki misle da je utjecaj Grada na dolazak stranog kapitala nikakav ili slab, nisu u pravu. Nisu valjda okretali globus i slučajno „piknuli“ Ludbreg. Nas su odabrali jer smo im ponudili najbolje uvjete', rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić koji ističe kako su nastojali biti vrlo uslužni, ali nenametljivi.

'Osjetili su da su ovdje dobrodošli. Mi smo bili ti koji su išli po njih na aerodrom i vozili ih natrag', napominje Bilić samo neke od detalja višemjesečnog „lobiranja“ za dolazak investitora.

Variosystems djeluje diljem svijeta, a imaju oko 1600 zaposlenih te su lani ostvarili promet veći od 150 milijuna eura. Pogone imaju u Švicarskoj, Americi, Šri Lanci i Kini. Njihovi uređaji namijenjeni su prije svega za raznu industriju, medicinu, avijaciju, ali i autoindustriju.

Variosystems AG sredinom listopada prošle godine preuzeo je jedan od većih europskih equity fondova, švicarski Capvis. Njihov je cilj iskoristiti kapital za širenje kompanije, a upravo se dolazak u Ludbreg i njihovi planovi s time i podudaraju. Cijena preuzimanja od strane Capvisa ostala je u tajnosti.