CRNE PROGNOZE

Svaka treća tvrtka nestat će tijekom sljedećih pet godina

09.02.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Izazovno i nepredvidivo poslovno okruženje dovest će tijekom sljedećih pet godina do nestanka čak jedne od tri tvrtke koje danas posluju, otkriva Boston Consulting Group, globalni lider u poslovnom savjetovanju

Čak jedna od tri tvrtke koje danas posluju nestat će tijekom sljedećih pet godina, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje Boston Consulting Groupa, globalnog lidera u poslovnom savjetovanju.

Poslovno okruženje, lokalno i globalno, danas je raznolikije, dinamičnije i nesigurnije nego ikada ranije i mnogim kompanijama predstavlja nesavladiv strateški izazov, posebno ako su im kratkoročni ciljevi poslovanja važniji od dugoročne stabilnosti. Tako će se jedna od tri kompanije u sljedećih pet godina naći pred izborom bankrota, likvidacije, ili pristajanja na preuzimanje i spajanje, predviđaju autori istraživanja, Martin Reeves, stariji partner u BCG, Simon Levin, profesor na Sveučilištu Princeton i Daichi Ueda, konzultant u Boston Consulting Group.

Kad se usporede s poslovanjem u stabilnim uvjetima od prije četrdesetak godina, tvrtke se danas gase čak šest puta brže, neovisno o svojoj veličini, starosti ili sektoru u kojem posluju, utvrdili su autori istraživanja Boston Consulting Groupa.

'Najmanje su tri od deset najvećih hrvatskih tvrtki tijekom prošlih desetak godina na strateške izazove odgovorile promjenom vlasničke strukture. Pogledamo li još dalje u prošlost, čini se kako su jedino Agrokor i HEP s popisa najvećih hrvatskih tvrtki po prihodu otporni na strateške izazove ali svaki u svojoj, bitno drugačijoj tržišnoj utakmici', ocijenio je Tomislav Čorak, principal Boston Consulting Groupa za Republiku Hrvatsku.

Je li Vaša tvrtka jedna od tri koje će se u sljedećih nekoliko godina susresti s velikim strateškim izazovima, provjerite u interaktivnoj anketi koju je za ugledni Harvard Business Review izradio Boston Consulting Group.