Političko ekonomski analitičar Željko Ivanković

'Svaka riječ vladine strategije košta 500 kuna, a svako slovo oko 100 kuna'

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 25.10.2020 20:48
  • Objavljeno 25.10.2020 u 20:47
Željko Ivanković

Željko Ivanković

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Političko ekonomski analitičar Željko Ivanković u Dnevniku N1 komentirao je pripremu strateških dokumenata - Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Kaže kako svaka riječ strategije košta 500 kuna, odnosno da svako slovo košta oko 100 kuna

Kazao je kako na osnovi ovoga što smo do sada saznali, iako je nismo još vidjeli, strategija je opasna.

"Do sada je napravljeno već 150 strategija, što sektorskih, što cjelovitih. To je prva opasnost", rekao je Željko Ivanković za N1.

Druga je opasnost, kaže, način na koji se ona radi.

"Mi smo zadnjih dana saznali da ona izgleda - od zla na gore.

Direktorica Svjetske banke za Hrvatsku rekla je da je ona nije čitala, jer je strategija - na hrvatskom. Ako je ona nije čitala, tko je potpisao dokument koji je predan Vladi? U Svjetskoj banci samo jedna osoba od stručnjaka govori hrvatski. Dokument očigledno nije pisala Svjetska banka. Navodno je Ministarstvo regionalnog razvoja sklopilo o Strategiji ugovor sa Svjetskom bankom, a direktorica je nije pročitala. Stoji pitanje - tko je to pisao", rekao je Ivanković.

Vi trebate pridobiti nekoga s kim ćete provoditi strategiju

Potom je predstavio svoju računicu o cijeni ove Strategije, prema dosad dostupnim podacima.

"Ja danas nisam mogao vjerovati. Dakle, ako je 200 kartica teksta unutra, to je oko 60.000 riječi, a kada se to podijeli s brojkom od 32 milijuna kuna, ispadne da svaka riječ košta 500 kuna, odnosno da svako slovo košta oko 100 kuna. Ako je strategija i veća, svako slovo košta 20 kuna.

Vozač Ubera radi za 20 kuna na sat, dostavljač pizze radi za 20 kuna na sat. Ako on treba s vama raditi na tome, neće htjeti, jer ste vi zaradili na razmaku tipkovnice 20 kuna. Dosadašnje razvojne strategije nisu uspjele jer nisu bile upućene ljudima da se s njima one provode", rekao je Ivanković.

"Vi trebate pridobiti nekoga s kim ćete provoditi strategiju", dodao je i kazao kako je ovo tobože stručan dokument koji ostaje na policama.

"Direktorica Svjetske banke kaže da strategija se ne bi trebala baviti samo gospodarskim rastom, nego učinkovitošću i stjecanjem povjerenja u institucije - a oni potpisuju sumnjivi dokument s takvim institucijama. Kako onda može reći da je cilj stjecanje povjerenja u institucije? Ona to nije čitala. Kako onda to može preporučiti?", upitao je analitičar.

Naglasio je kako je problem i to što je strategija pisana za vrijeme prije koronavirusa, a da sada vrijede druga pravila.

"Strategija se piše tri godine. Prije Covida vrijedilo je da nam fali radne snage, a Covid je sve promijenio. Kako sada sve promijeniti bez javne rasprave? To sada ide u formalnu javnu raspravu, ali pitanje je kuda to sada zapravo ide", rekao je Ivanković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!