suosnivač nanobita

Sumina uzvratio Fini: Sustav vam je zakazao, koristi ga tek 10 posto ljudi

02.04.2021 u 19:21

Bionic
Reading

Nakon što se suosnivač Nanobita Alan Sumina javno požalio na poteškoće koje je prolazio kod osnivanja tvrtke, odgovor mu je stigao i od Fine u kojem mu se daju na znanje da je tvrtku moguće osnovati i bez obilaženja šaltera i to putem sustava START.

''START je moderna e-usluga, utemeljena na načelu jednokratnog unosa minimalno potrebnih podataka. Svi se dostupni podaci povlače iz javnih registara i dostupnih baza podataka te se automatski razmjenjuju. Za korisnika nema odlaska u zasebne institucije niti dokumentacije u papirnatom obliku', demantirali su ga u Fini.

No, Sumina kaže da je sustav ipak zakazao: 'Od prosinca 2019. kad je START uspostavljen do kraja veljače 2021. godine (odnosno u 15 mjeseci postojanja) kroz START je poslovanje pokrenulo ukupno 1.214 poduzetnika (od čega je 614 d.o.o., 437 j.d.o.o. i 163 obrta).'

'Ako je moja objava pridonijela reklami navedenog sustava - izvrsno. Međutim, zanimljiv je ovaj podatak da je u 15 mjeseci registrirano svega 614 d.o.o. putem navedenog sustava, dok se u istom periodu u RH osnovalo više od 7 000 d.o.o. U prijevodu - navedeni sustav je korišten u manje od 10 posto osnivanja novih tvrtki', piše Sumina na Facebooku.

'Ili da prevedemo - 90 posto poduzetnika i dalje ide po šalterima Fine jer je navedeni sustav ili prekompliciran ili nepraktičan ili ga jednostavno ne znaju koristiti. U mom konkretnom slučaju - ja ga nisam mogao koristiti iz 4 razloga: 1. zahtjeva certifikat razine 4 (znači, na šalter Fine da se izvadi, imam razinu 3 koju ne podržava) 2. radi samo na Windows računalu (Macintosh ne podržava) 3. osnivački akt je zahtijevao neke izmjene u odnosu na defaultni koji nudi Finin sustav 4. temeljni kapital se naplaćuje putem kreditne kartice - što je nepraktično kada se radi o većem iznosu jer mi kartica nema takve limite', piše Sumina te zaključuje:

'Možda to doista nije do Fine, nego do ljudi koji su projektirali sustav. U tom slučaju - ja im se ispričavam. Ali kao što sam rekao - da, ja sam morao ići po šalterima Fine. I na kraju, koja je korist digitalizacije ako se koristi u manje od 10 posto slučajeva? Očito je negdje zakazalo", napisao je Sumina'.