nakon tužbe

Sud odlučio da Švedska mora naći rješenje za blokirane Tesline registarske tablice

28.11.2023 u 13:45

Bionic
Reading

Švedski sud donio je odluku prema kojoj državna agencija za promet mora pronaći rješenje za blokiranu dostavu registarskih tablica proizvođaču električnih automobila Tesli, izvijestio je list Aftonbladet

Sud je donio presudu samo nekoliko sati nakon što je američka kompanija tužila državnu agenciju i državnu poštansku tvrtku PostNord čiji su poštanski radnici prestali isporučivati ​​tablice za njegove nove automobile. Radnici PostNorda pridružili su se 20. studenoga štrajku koji je organizirao sindikat IF Metall kako bi prisilio Teslu da potpiše kolektivni ugovor za mehaničare u Švedskoj.

Državna agencija odbila je isporučiti tablice drugim kanalima, rekavši da je ugovorom obvezana koristiti usluge PostNorda. Okružni sud u Norrkopingu presudio je da agencija mora dostaviti tablice Tesli u roku od sedam dana, uz prijetnju novčane kazne od milijun švedskih kruna (95.000 dolara).

Točno je da je sud presudio u korist Tesle, rekao je za Aftonbladet odvjetnik kompanije Johannes Ericsson. Odluku agencije da mu ne dopusti preuzimanje registarskih tablica Tesla je u tužbi nazvao "napadom bez presedana na tvrtku koja posluje u Švedskoj".

Okružni sud, prijevoznička agencija, Tesla i njegov odvjetnik nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju sudsku presudu. Mehaničari okupljeni u sindikatu IF Metall u štrajku su od 27. listopada, odbijajući servisirati Tesline automobile budući da tvrtka ne prihvaća kolektivno pregovaranje.

U znak solidarnosti štrajku su se pridružili i članovi drugih sindikata, uključujući lučke radnike, električare i čistače. Tesla načelno ne sklapa kolektivne ugovore s predstavnicima radnika. Iz sindikata poručuju da je za švedski model tržišta rada ključno da sve kompanije imaju kolektivne ugovore.

Iz sindikata Seko koji zastupa interese radnika PostNorda Reutersu su kazali da se problem može jednostavno riješiti Teslim potpisivanjem kolektivnog ugovora s IF Metallom.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'