SLUČAJ AGROKOR

Sud odbio Todorića: Vještačenje KPMG-a neće se izdvojiti iz spisa kao nezakonito

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 06.05.2021 16:02
  • Objavljeno 06.05.2021 u 16:00
Ivica Todorić

Ivica Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Danas je nastavljena je sjednica optužnoga vijeća zagrebačkoga Županijskoga suda u slučaju 'Agrokor'.

Optužno vijeće Zagrebačkog županijskog suda odbilo je prijedlog obrane da se vještačenje koje je po nalogu Državnog odvjetništva provela poljska podružnica tvrtke KPMG iz spisa izdvoji kao nezakonito. Obrazloženje odluke sud će poslati Todoriću i njegovim odvjetnicima pismenim putem te će se oni na njega moći žaliti Visokom kaznenom sudu, što su Todorićevi odvjetnici i najavili. Dok Visoki kazneni sud ne odluči o tim žalbama, postupak u slučaju Agrokor će zastati.

Medijima se nakon odluke suda obratio Ivica Todorić koji je opet za sve optužio politiku.

"Nama se danas ponovno potvrdila jedna stvar, da je ovo politička odluka. Ovo nije važna odluka, to nije suđenje, ali s druge strane da je danas odbijeno ovo, praktički Plenković bi pao. Bilo je još uvijek nemoguće to očekivati, očito je veliki utjecaj politike i ovo je politička odluka. Tu je sud napravio nešto što nije u skladu sa zakonom. Ovdje ima tri člana okružnog suda, neka mala sudbina koja čak izgleda kao da se snalazi u tim procesima, ona je praktički uništena. Ona je pod pritiskom politike donijela neku odluku, sramota je što politika radi", rekao je Todorić nakon raspravnog vijeća, prenosi Jutarnji list.

Iza zatvorenih vrata na prošloj sjednici najveća pravna bitka između Ivice Todorića, njegovih bivših suradnika, a sada suoptuženika, te njihovih odvjetnika s jedne strane, i Županijskoga državnoga odvjetništava s druge strane vodila se oko zakonitosti financijskog vještačenja, odnosno revizorskoga nalaza međunarodno poznate tvrtke KPMG koji je država platila 8,6 milijuna kuna.

Naime, obrana tvrdi da je to vještačenje nevaljalo i nezakonito, te traže njegovo izdvajanje iz nekoliko razloga. Formalni razlozi su, prema tvrdnjama obrane, jer KPMG nije ovlašteni sudski vještak u Hrvatskoj, te zbog toga ne može raditi vještačenja za potrebe postupaka pred hrvatskim sudovima.

Drugi razlog oko kojega su se pojavile neke dubioze je informacija da je poljski KPMG, kojemu je bilo povjereno vještačenje, kao "podizvođača" angažirao hrvatsku podružnicu KPMG-a, a koja je već ranije radila poslove za Agrokor, te je po mišljenju obrane u sukobu interesa. Informaciju da je na izradi vještačenja bio angažiran i hrvatski KPMG obrana je iščitala iz samoga vještačenja gdje je u troškovniku za radne sate navedeno kako je od ukupno 5362 radna sata, hrvatski KPMG sudjelovao s čak 4632 radna sata dok je poljski KPMG imao 462 radna sata.

Obrana je također spočitavala da iz vještačenja nije vidljivo koji su hrvatski revizori sudjelovali na izradi vještačenja, budući ih navodno štiti ugovor o tajnosti. Zbog svega ovoga je sud na prošloj sjednici zatražio pojašnjenja i od hrvatskoga i od poljskoga KPMG-a, a njihovi odgovori stigli su na zagrebački Županijski sud. Kako neslužbeno doznajemo iz odgovora poljskog KPMG-a proizlazi da hrvatski stručnjaci doista jesu radili na izvješću, te da je hrvatski KPMG doista ranije radio za Agrokor, međutim za vrijeme izvanredne uprave, a ne prije, dok mu je vlasnik bio Ivica Todorić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!