promjena odluke

Sud na Floridi: Obvezom nošenja zaštitnih maski prekoračene su ovlasti; odmah reagirale aviokompanije

19.04.2022 u 18:01

Bionic
Reading

Bidenova administracija neće više nametati obvezu nošenja maski u javnom prijevozu, nakon što je savezna sutkinja na Floridi presudila da je direktiva bila nezakonita, srušivši ključne napore Bijele kuće da smanje širenje covida-19

Sve velike aviokompanije dočekale su ovaj potez odlukom da neće više zahtijevati nošenje maski.

Savezna sutkinja na Floridi, Kathryn Kimball Mizelle, u ponedjeljak je presudila da je 14-mjesečna direktiva bila nezakonita i tako oborila ključne napore Bijele kuće da se smanje širenje covida-19.

Sutkinja Mizelle rekla je da su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prekoračili ovlasti nametanjem obveze nošenja maski, da nisu tražili mišljenje javnosti i da nisu valjano objasnili svoje odluke.

Presuda dolazi u trenutku kad ponovno počinje rasti broj oboljelih u SAD-u, s prosječno 36.251 novozaraženih svaki dan i 460 smrtnih slučajeva dnevno, prema sedmodnevnom prosjeku - trenutno najviši broj zabilježenih smrtnih slučajeva covida-19 u svijetu.

Bijela kuća je presudu nazvala "razočaravajućom".

Ovaj potez mogao bi utjecati na potražnju putovanja, nakon zastoja uzrokovanog omikron varijantom koronavirusa. Američki putnički promet u prosjeku je dosegao oko 89 posto pretpandemijskih razina od sredine veljače.

S ponovnim porastom slučajeva covida-19, ukidanje obveze nošenja maski bi neke putnike moglo učiniti nepovjerljivima, dok bi neke moglo potaknuti da ponovno lete.

  • +6
Cijepljenje protiv covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz