OPREZAN PRISTUP

Stroži propisi za banke na snazi tek 2018.

19.10.2010 u 14:49

Bionic
Reading

Globalni bankovni supervizori složili su se da ključni novi globalni standard o minimalnim rezervama za održavanje kratkoročne likvidnosti treba uvoditi postupno, potvrdio je u utorak međunarodni regulator

Baselski odbor bankovnih supervizora i središnjih bankara iz 27 zemalja svijeta u utorak se sastao u Južnoj Koreji, domaćinu predstojećeg sastanka skupine G20 koja zagovara uvođenje strožih zahtjeva o visini kapitala i likvidnosti nakon financijske krize koja je uzdrmala svijet.

Odbor je već pristao na postupno uvođenje novih propisa koji se tiču dugoročne likvidnosti banaka. Oni će se pokusno uvoditi od 2012. a obvezujući bi trebali postati 2018.

Baselski odbor najavio je i da će odrediti postupno uvođenje novih propisa o likvidnosti koja će od banaka zahtijevati da drže dostatne razine visokolikvidnih sredstava za pokrivanje 30-dnevnog neto novčanog odljeva.

Novi datum primjene toga pravila, koji je po dosadašnjim planovima trebao u potpunosti stupiti na snagu 2015., zasad ostaje nepoznat. 'Odbor se usuglasio o ključnim pojedinostima toga propisa o likvidnosti', kazali su u Baselskom odboru.

'Potvrdio je također odluku o fazi opservacije primjene odredbi o likvidnosti i da će one sadržavati klauzulu o reviziji kako bi se otklonile sve neželjene posljedice'.

Propisi o likvidnosti sastavni su dio novog seta bankovnih propisa Basel III koji bi čelnici G20 trebali odobriti u Seulu idući mjesec.

Basel III izazvao je oštre kritike iz redova banaka, koje ističu da će prilagodba biti teška. Očekivale su odgodu primjene propisa o likvidnosti i izrazile zadovoljstvo što su se njihova očekivanja obistinila.