NAJUSPJEŠNIJA ČEŠKA

Strani kapital vraća se u regiju, ali ne u Hrvatsku

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.03.2011 15:40
  • Objavljeno 29.03.2011 u 14:30
globus novac

globus novac

Izvor: Corbis / Autor: Rob Chatterson/Corbis

Dok je 2010. godina donijela određenu stabilizaciju na strani reinvestirane dobiti, nedostatak bilo kakvih značajnih 'greenfield' ulaganja i dalje je predstavljao prepreku oporavku izravnih stranih ulaganja u Hrvatskoj, ističe se u izvještaju Erste banke o priljevu kapitala u regiju Srednje i istočne Europe

Unatoč tromim trendovima, s obzirom na dodatno prilagođavanje na tekućem računu platne bilance, omjer neto izravnih stranih ulaganja i deficita platne bilance se stabilizirao (nakon početnog pogoršanja), navodi se u izvještaju.

Analitičari ističu da su u Hrvatskoj dominantnu ulogu imala dužnička ulaganja, a priljev vlasničkih stranih ulaganja nije imao značajan učinak na računu zaduživanja.

Izravna strana ulaganja u regiji SIE porasla su u prošloj godini za devet posto, a zemlje regije ulagači su ocijenili privlačnijima od nekih zemalja eurozone s boljim rejtingom poput IItalije, Španjolske i Portugala.

Najoptimističniji rezultati zabilježeni su u Češkoj, gdje je priljev stranih ulaganja više nego udvostručen u 2010. te je dosegnuo najvišu razinu u regiji. Dobre su vijesti stigle i iz Mađarske, gdje je negativni trend zaustavljen prvi put nakon krize, te Slovačke i Ukrajine', komentirao je Juraj Kotian, suvoditelj Odjela za makroekonomska istraživanja Erste Groupa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi