UPRAVA ZRAČNE LUKE OGORČENA

'Štrajk je nezakonit, šteta 900 tisuća kuna dnevno'

21.11.2013 u 17:21

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Zračne luke Zagreb (ZLZ) Miroslav Drljača ustvrdio je danas da nema nijednog opravdanog razloga za štrajk sindikata zaposlenih u zračnoj luci, pa je stoga Uprava podnijela zahtjev za sudskom zabranom štrajka kojeg smatra nezakonitim i neutemeljenim

Drljača je novinarima nakon nakon prosvjednog skupa štrajkača rekao da radnici u nove tvrtke kćeri koncesionara, francuskog ZAIC-a, prenose sve obveze i prava iz postojećeg kolektivnog ugovora, a da se aneksom to trebalo samo potvrditi. Ponovio je da radnici ZLZ-a imaju jedan od najboljih kolektivnih ugovora u Hrvatskoj.

Predviđeno je da nova tvrtka, Međunarodna Zračna luka Zagreb, preuzme postojeće kolektivne ugovore uz tek manje izmjene, koje se tiču neprihvatljivih odredbi da Uprava može raspolagati određenom imovinom samo uz pisanu suglasnost sindikata, kazao je Drljača.

Potvrdio je da Uprava ima apsolutnu podršku ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, te da je spremna i dalje razgovarati s predstavnicima sindikata.


No, Uprava je mjerodavna samo za jedan od ukupno sedam zahtjeva štrajkača, koji se odnosi na Kolektivni ugovor, dok su za ostale nadležni resorno ministarstvo i koncesionar. Član Uprave zagrebačke Zračne luke Tonči Peović rekao je kako su se, po njegovim informacijama, nakon završetka prosvjednog skupa radnici vratili na svoja radna mjesta.

Rekao je da se transferi prema splitskoj zračnoj luci i obratno odvijaju prema planu, a problemi zbog štrajka u Zagrebu nastoje se svesti na najmanju moguću mjeru.

Osim prema Splitu, letovi se preusmjeravaju prema Ljubljani, Grazu i Budimpešti. Izravne štete za zagrebačku zračnu luku dnevno se procjenjuju na 900.000 kuna dok su neizravne štete za gospodarstvo, ugled ZLZ-a i Hrvatsku među ulagačima daleko veće.

Podsjetio je da se 49 posto dionica Croatia Airlinesa nalazi na burzi pa će se štrajk i na to negativno odraziti. Upozorio je da se ujedno šalje loša poruka da investitori nisu dobrodošli u Hrvatsku. Peović je također ocijenio da posljedice štrajka trpi između 8.000 i 9.000 ljudi. Potvrdio je da su u stalnom kontaktu s francuskim koncesionarom, konzorcijem ZAIC.