SAMO ZA ODLIKAŠE

Što trebate učiniti da dobijete poseban status kod poreznika?

04.04.2018 u 17:42

Bionic
Reading

Najvećem hrvatskom proizvođaču automobilskih dijelova, solinskom AD Plastiku, Porezna uprava nedavno je dodijelila posebni porezni status. Time se ova tvrtka osigurala od provođenja poreznog nadzora, ali se istovremeno obvezala na dobrovoljno podmirivanje svih poreznih obveza

Institut posebnog poreznog statusa uveden je u hrvatski porezni sustav krajem 2014. godine s ciljem unapređivanja i izgradnje kvalitetnog odnosa između poreznog tijela i poreznih obveznika.

Zakonom o poreznoj upravi određeni su uvjeti koje takav obveznik mora ispunjavati, a Pravilnikom koji je na snazi od 25. lipnja 2015. uređen je postupak odobravanja i ukidanja posebnog statusa.

Za dobivanje takvog statusa potrebno je zadovoljiti nekoliko uvjeta, od kojih je primarni taj da je poduzetnik za prethodne tri uzastopne godine dobio revizorsko mišljenje bez rezerve. Time revizor potvrđuje da financijski izvještaji u svim bitnim odrednicama istinito prikazuju financijski položaj.

Drugi bitan uvjet je taj da poduzetnik ima uspostavljen sustav unutarnjih kontrola poslovanja te da primjenjuje načela koja jamče transparentnost poslovanja. To konkretno znači da ima jasno razrađene procedure rada nadzornog odbora, uprave i drugih tijela koja donose odluke te procedure kojima se sprečavaju sukobi interesa i omogućuje efikasan unutarnji nadzor i provođenje sustava odgovornosti.

Također, traži se da porezni obveznik u poslovanju primjenjuje provjerene računalne programe koje Porezna uprava prepoznaje kao pouzdane.

Porezni obveznik koji zatraži poseban status mora se obvezati da će obavještavati Poreznu upravu o svim poslovnim odlukama iz kojih bi mogli proizlaziti porezni rizici.

Inicijativu za dobivanje posebnog statusa pokreće poduzetnik, a konačnu odluku donosi Porezna uprava te pri odlučivanju o opravdanosti zahtjeva koristi sve dostupne podatke kojima raspolaže.

  • +26
Poseban porezni status mogu dobiti tvrtke koje besprijekorno posluju Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stjecanjem posebnog statusa poduzetnik ne dobiva povlašteni položaj u pogledu plaćanja nižeg poreza, već s Poreznom upravom uspostavlja partnerski odnos u rješavanju porezne problematike. To znači da sa stručnjacima iz Porezne uprave može raspraviti sve nedoumice te dobiti savjet i tumačenje u vezi nekog poreznog propisa.

Također, Porezna uprava obvezuje se obrađivati porezne podatke i utvrđivati porezne obveze za njega u najkraćem roku. Na taj način poduzetnik smanjuje porezne rizike, pojednostavljuje administrativne procedure i tako si olakšava poslovanje.

U Poreznoj upravi pokušali smo saznati ima li još koja tvrtka, osim AD Plastika, posebni porezni status, međutim ni nakon više tjedana nismo dobili odgovor.